ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 36 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου - Συνεδριάζει η ΠΓ

Με 36 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου - Συνεδριάζει η ΠΓ

Είναι δεδομένο ότι θα ανακοινωθεί η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ακόμη δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από τους βουλευτές που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες, όπως είχε άλλωστε κάνει και μετά την αποχώρηση Τσακαλώτου και Πέρκα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και το «διαζύγιο» της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Η ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών, η διάσπαση του κόμματος και ο σχηματισμός της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας φέρνουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου. Έτσι, οι πρώτες κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα θα γίνουν γνωστές με έναν Στέφανο Κασσελάκη να καλείται να πάρει αποφάσεις μετά και την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου.

Είναι δεδομένο ότι θα ανακοινωθεί η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ακόμη δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από τους βουλευτές που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες, όπως είχε άλλωστε κάνει και μετά την αποχώρηση Τσακαλώτου και Πέρκα.

Είναι σαφές όμως ότι δεν θα δοθούν οι έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι οι εννέα βουλευτές θα συγκροτήσουν νέα ΚΟ με 11 βουλευτές.

Ποιοι είναι οι 11

Οι επτά βουλευτές της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου μαζί με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 48 ακόμη πρώην μέλη της ΚΕ, με κείμενό τους, έκαναν βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι βουλευτές αυτοί θα κριθούν από την Ιστορία. «Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει».

Μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά και τις αποχωρήσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 36 βουλευτές. Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη.

Από την Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα έχουν αποχωρήσει 18 από τα 42 μέλη. Στην Ευρωβουλή, από τους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε πριν από πέντε χρόνια, απομένει τώρα με δύο. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεγράφη και αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι έχουν τελειώσει οι αποχωρήσεις. Άλλωστε, αποχώρησαν μαζικά στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων, στελέχη της Μαγνησίας και του Πειραιά.

Σχετικές ειδήσεις