ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυστύχημα Τέμπη: Στην Ολομέλεια το αίτημα για προανακριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Δυστύχημα Τέμπη: Στην Ολομέλεια το αίτημα για προανακριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
EUROKINISSI

Η εξεταστική επιτροπή θα κληθεί να ερευνήσει τις αιτίες που οδήγθησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τα δύο κόμματα ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών κκ Χατζηδάκη, Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη και Καραμανλή, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ, με μυστική ψηφοφορία με κάλπες.

Η εξεταστική επιτροπή θα κληθεί να ερευνήσει τις αιτίες που οδήγθησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, με τη Νέα Δημοκρατία να λέει όχι σε διακομματικό προεδρείο.

Την αρχική πρόταση για την επιτροπή είχε καταθέσει το ΚΚΕ και την υπερψήφισε η Ολομέλεια με 266 ναι και 32 οχι. Το προεδρείο της αποτελείται από μέλη της ΝΔ, συγκεκριμένα, πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η Κατερίνα Παλιούρα και γραμματέας ο Τάσος Μπαρτζώκας.

Τα μέλη της Εξεταστικής αποφάσισαν ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα είναι αμισθί, ενώ συμφωνήθηκε να διεξάγονται τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις ανά εβδομάδα με τηλεοπτική κάλυψη.

Ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί, ενώ το βράδυ θα στηθούν 4 κάλπες για τον κάθε βουλευτή. Η πρόταση ωστόσο δεν θα περάσει, καθώς η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση.

Τα 31 μέλη της Επιτροπής

H Εξεταστική αποτελείται από 31 μέλη. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετέχουν 16 βουλευτές, οι Γ. Ανδριανός, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Καραγκούνης, Χρ. Κέλλας, Δ. Μαρκόπουλος, Ξεν. Μπαραλιάκος, Αν. Μπαρτζώκας, Ανδρ. Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Φ. Παππάς, Θ. Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Ευρ. Στυλιανίδης, Λ. Τσαβδαρίδης, Β. Υψηλάντης και Ιάσ. Φωτηλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από πέντε βουλευτές, τους Αλ. Αυλωνίτη, Διον. Καλαματιανό, Β. Κόκκαλη, Θεοφ. Ξανθόπουλο και Γ. Σαρακιώτη. Από το ΠΑΣΟΚ ορίστηκαν η Μιλένα Αποστολάκη, ο Παν. Δουδωνής και ο Απ. Πάνας. Από το ΚΚΕ οι Ν. Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα. Οι υπόλοιπες θέσεις διατέθηκαν στους Π. Σαράκη (Ελλ. Λύση), Π. Δημητριάδη («Σπαρτιάτες»), Τ. Οικονομόπουλο (Νίκη), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και Πέτη Πέρκα (ανεξάρτητοι).

Το κυβερνών κόμμα συμφώνησε στην Εξεταστική Επιτροπή αλλά απέρριψε κάθε συζήτηση περί σύστασης προανακριτικής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων από πρώην υπουργούς.