ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ομάδα των 11 - To νέο κόμμα και τα πρόσωπα «κλειδιά»

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ομάδα των 11 - To νέο κόμμα και τα πρόσωπα «κλειδιά»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι 11 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν συνεδριάζουν σήμερα για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τις τελικές αποφάσεις για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα λάβουν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για σήμερα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίασή τους.

Οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου είναι καταιγιστικές καθώς οι ανεξαρτητοποιηθέντες αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, να καταθέσουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για την συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας .

«Φαβορί» για επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρείται ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ υπάρχουν και μερικά πρόσωπα που θεωρείται πιθανό να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά.

Συγκεκριμένα, κομβικό ρόλο αναμένεται να έχουν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει κάποια θέση και η Έφη Αχτσιόγλου.

Αποχώρησε σύσσωμη η ηγεσία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ - Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν και χθες οι οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με μηνύματα κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Αρχικά ανακοινώθηκε η αποχώρηση από το κόμμα 50 μελών της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε συλλογικό τους κείμενο.Α

Αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και όπως ανακοινώθηκε ο γραμματέας και άλλα 31 μέλη της αποχώρησαν από το κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπέβαλλαν την παραίτηση τους από το όργανο 37 μέλη σε σύνολο 51 μελών.

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έχει διαμορφώσεί ένα δυστοπικό τοπίο στη χώρα μας. Ο νέος πολιτικός χάρτης περιλαμβάνει μια ισχυροποιημένη Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ενισχυμένη την ακροδεξιά εντός του κοινοβουλίου. Με αυτή τη συνθήκη το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, με ακόμα πιο σκληρές αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές, αδιέξοδα για την κοινωνική πλειοψηφία και την ενίσχυση αντιδραστικών αντιλήψεων. Στον αντίποδα, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δείχνουν αποδυναμωμένες, ανήμπορες να ασκήσουν προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη κυριαρχία της δεξιάς, και αδύναμες να ανασυγκροτήσουν τον αντίπαλο πόλο εντός της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε μια διαλυτική κρίση, πολιτική και ιδεολογική. Η μεγάλη ήττα των εθνικών εκλογών και η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα διαμόρφωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες για το χώρο μας και ανέδειξαν μια σειρά προβλημάτων που ενυπήρχαν στο κόμμα μας. Η αναγκαία περίοδος ανασυγκρότησης εκκίνησε με την εκλογή του νέου Προέδρου. Μια διαδικασία που συλλογικά αποφασίσαμε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, και το αποτέλεσμα της οποίας είναι προφανώς αποδεκτό. Η αλλαγή ηγεσίας και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν δείχνει ωστόσο να μπορεί να αντιστρέψει την πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντιθέτως, η στρατηγική και μια σειρά ενεργειών του νέου προέδρου και της ηγετικής ομάδας δείχνουν να επιταχύνουν αυτή τη συνθήκη. Η νέα σελίδα για το χώρο μας, φαίνεται ότι διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, σε μια ξένη για εμάς κατεύθυνση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο αποχώρησης.