ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στην κυβέρνηση από την παρέμβαση Σαμαρά για το θέμα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«Φωτιά» στην κυβέρνηση από την παρέμβαση Σαμαρά για το θέμα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Τριγμούς στο κυβερνητικό κόμμα προκαλεί το θέμα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ηχηρή ήταν η παρέμβαση Σαμαρά με την καθαρή και κάθετη αντίθεσή του να ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο. 

Με το δημογραφικό να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «βόμβες» στην ελληνική κοινωνία, ένα άλλο ζήτημα που την ταράζει είναι η υπονόμευση του θεσμού της οικογένειας με τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δήλωση-προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι αν υπάρξει κομματική πειθαρχία αναφορικά με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου θα παραιτηθεί.

Η παρέμβαση του Σαμαρά χαιρετίστηκε από ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, η πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ υποστηρίζει τη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η διαφωνία στο κυβερνητικό κόμμα για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, παρά την αντίθεση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ.

Η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θα ήταν μια σημαντική avancée για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στο κυβερνητικό κόμμα.

Οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας είναι πάγιες και το ενδιαφέρον εντοπίζεται εάν διαφοροποιηθούν κι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ακολουθήσουν τη γραμμή που έχουν χαράξει. Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού απηχούν ένα κομμάτι της γαλάζιας παράταξης που κινείται εντός και εκτός της «πολυκατοικίας».

Ουδέν σχόλιο η απάντηση της κυβέρνησης επί των απόψεων του Αντώνη Σαμαρά όπως αυτές διατυπώθηκαν σε συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην Καθημερινή. Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως η παρέμβαση Σαμαρά λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για την λεγόμενη λαϊκή δεξιά που προφανώς αποτελεί ένα μεγάλο σύνολο της εκλογικής δεξαμενής της ΝΔ.

«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της» λένε κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ...», είπε ο κ. Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια. «Άλλωστε, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα "δικαιωμάτων". Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε "γάμο", θα αναγκαστούμε αργότερα - για λόγους "εξίσωσης" ανόμοιων πραγμάτων - να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι "γονέα ένα" και "γονέα δύο"... Το τι κάνει καθένας στην προσωπική του ζωή είναι απολύτως σεβαστό. Απολύτως! Μη μπερδεύουμε, όμως, τις "σεξουαλικές προτιμήσεις" - που μπορεί να είναι πολλαπλές - με τα φύλα που είναι δύο. Και μη μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα» κατέστησε σαφές.

Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες που είπε ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις γυναίκες «τεκνοποιητικές μηχανές» για να αποκτούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Οι γυναίκες δεν είναι "τεκνοποιητικές μηχανές" που θα «βοηθούν» τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα... θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά... Και η μητρότητα δεν είναι... "παροχή υπηρεσίας"! Ούτε "οικονομική συναλλαγή". Είναι πηγή ζωής και επένδυση ζωής, με τεράστιο συναισθηματικό φορτίο - και για τις γυναίκες και για τα παιδιά». Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα βρίσκουν απήχηση στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα πρέπει να ιδωθούν ως τροφή για σκέψη από όλο το πολιτικό προσωπικό.