ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Επόμενο βήμα η επιστολική ψήφος στις βουλευτικές εκλογές - Σκληρή απάντηση σε Κουτσούμπα

Κυβέρνηση: Επόμενο βήμα η επιστολική ψήφος στις βουλευτικές εκλογές - Σκληρή απάντηση σε Κουτσούμπα

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές δεν περιλαμβάνει και τις εθνικές εκλογές, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η βούλησή μας είναι να ξεκινήσει να συζητείται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό ούτε τίποτα που θα νομοθετηθεί μαζί με την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε.

Είναι ένα επόμενο βήμα η επιστολική ψήφος για τις βουλευτικές εκλογές, προσθέτοντας πως θέλει αυξημένη πλειοψηφία.

Αυτό το νομοσχέδιο αφορά μόνο τις ευρωεκλογές, ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Απαντώντας στην κριτική του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτούμπα, οτι η επιστολική ψήφος αλλοιώνει το εκλογικό σώμα, είπε πως είναι εκτός τόπου και χρόνου και είναι απέναντι στην κοινή λογική.

Κατά την εισήγησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η Κυβέρνηση μετά την πρωτοβουλία για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τώρα προχωρά στην ιστορική καινοτομία της εισαγωγής – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας –της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βαθιά κοινωνικό που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην πιο σημαντική στιγμή της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.

Διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία, εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, τους ανθρώπους που εργάζονται μακριά από τον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι έδειξαν πως θέλουν να συμμετέχουν και να έχουν φωνή και λόγο στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους.

Αποδεικνύουμε έτσι στην πράξη ότι θέλουμε οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές και να δημιουργήσουμε άλλο ένα εργαλείο που θα συμβάλει στη μείωση της αποχής.

Οι εκτός Ελλάδας εκλογείς θα ψηφίζουν εφεξής αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, ενώ και οι ψηφοφόροι που βρίσκονται εντός Ελλάδας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με προσέλευση στο εκλογικό κέντρο είτε με επιστολική ψήφο, εφόσον υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Τα 4 σημεία του νομοσχεδίου:

Εκλογή ευρωβουλευτών

Διευκόλυνση ψήφου εκλογέων

Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων

Διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο

Η διαδικασία εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες στο εξωτερικό όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο κλπ.

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ενώ προβλέπεται η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών, αποτελούμενων από δικαστικούς.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί με τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες και έπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.