ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Ποιοι και με ποιο τρόπο θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές - Όλη η διαδικασία

Επιστολική ψήφος: Ποιοι και με ποιο τρόπο θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές - Όλη η διαδικασία

Η επιστολική ψήφος θα τεθεί σε εφαρμογή σε πρώτη φάση στις ευρωεκλογές. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστολική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο και αιφνιδίασε μέχρι και τους υπουργούς του. Ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές, προκειμένου να μειωθεί η αυξανόμενη αποχή.

Αυτό το μέτρο σημαίνει πρακτικά ότι οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα την ημέρα των εκλογών να μην προσέρχονται στην κάλπη και να συμμετέχουν στη διαδικασία από το σπίτι τους.

Μία μέρα μετά την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Με μια απλή, εύκολη και απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό, και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν, θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσουν εκτενείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους.

Τι θα ισχύσει με την επιστολική ψήφο

Η επιστολική ψήφος θα τεθεί σε εφαρμογή σε πρώτη φάση στις ευρωεκλογές.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα κάνουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του Τaxisnet και η προθεσμία της αίτησης για επιστολική ψήφο θα λήγει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει. Οι φάκελοι θα στέλνονται στους αποστολείς το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές, με προτεραιότητα τους εκλογείς του εξωτερικού. Την αποστολή των φακέλων και της επιστολικής ψήφου θα αναλάβουν εταιρείες ταχυμεταφορών που θα αναδειχθούν μετά από διαγωνισμό.

Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Απαραίτητη η υπεύθυνη δήλωση για να καταμετρηθεί η ψήφος

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτήν συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

Σε περίπτωση που επιλεγεί κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιος, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

Πώς γίνεται η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, εισηγητές Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους.

Η επιτροπή παραλαμβάνει τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου και ελέγχει με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Στη συνέχεια ενημερώνει τον εκλογέα με e-mail για την παραλαβή του φακέλου. Ακολούθως σημειώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου και τοποθετεί τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος όπου ανήκει ο εκλογέας.

Τα σημεία αποστολής των επιστολικών ψήφων μπορεί να είναι σε δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, τα οποίο θα μισθωθούν για τον σκοπό αυτόν (π.χ. εκθεσιακός χώρος). Ο χώρος όπου θα βρίσκονται οι κάλπες θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και θα παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Σχετικές ειδήσεις