ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Πώς θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές - Τι θα γίνει με τις εθνικές εκλογές

Επιστολική ψήφος: Πώς θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές - Τι θα γίνει με τις εθνικές εκλογές

Η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει ένα εργαλείο κατά της αποχής

Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν μια ανακοίνωση έκπληξη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να διασφαλιστεί βέβαια να ανακοινωθεί η επιστολική ψήφος εντός και εκτός Ελλάδας προηγήθηκε προετοιμασία αρκετών μηνών για να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή της.

«Εργαλείο κατά της αποχής» η επιστολική ψήφος

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει ένα εργαλείο κατά της αποχής. «Θα αποτελέσει την πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Έτσι, με βάση την απόφαση αυτή, ΑμεΑ, υπερήλικες, ασθενείς, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμη και φοιτητές ή μαθητές Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία μέσω της επιστολικής ψήφου.

Το ίδιο ισχύει και για τους απόδημους Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Επιστολική ψήφος: Πρώτη εφαρμογή στις ευρωεκλογές

Η επιστολική ψήφος θα ισχύσει από τις ερχόμενες ευρωεκλογές και σε πρώτη φάση δεν θα εφαρμοστεί στις εθνικές εκλογές, όπως τόνισε άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των εκλογέων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, στις αρχές του 2024, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ευρείες συναινέσεις. Για να γίνει νόμος του κράτους απαιτείται η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, να συγκεντρώσει δηλαδή τουλάχιστον 120 ψήφους.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα συγκεντρώσει ευρύτατη πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι και προ των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων ήταν θετικές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει εύφορο έδαφος η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, και αφού πρώτα δοκιμαστεί στην πράξη η επιστολική ψήφος.

Για να ισχύσει η μεταρρύθμιση από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων κι ενώ υπάρχει και η εκτίμηση ότι καθώς δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, αλλά ο τρόπος συμμετοχής στις εκλογές, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Σχετικές ειδήσεις