ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για το φορολογικό: «Είτε ο Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά ή εσείς είστε 40 χρόνια πίσω»

Τσακαλώτος για το φορολογικό: «Είτε ο Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά ή εσείς είστε 40 χρόνια πίσω»
Φωτογραφία αρχείου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο 

Την πρώτη ομιλία από το βήμα της Βουλής ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος το 1986 έφερε σύστημα φορολόγησης, με το οποίο εισήχθη το τεκμαρτό εισόδημα των 400 χιλιάδων δραχμών, τότε, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι αντίστοιχο δηλαδή, με αυτό που προσδοκά τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Συνεπώς», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «είτε ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι το φορολογικό σύστημα έχει διαχρονικές παθογένειες, καθώς τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται κυρίως στην έμμεση φορολογία και δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι, λόγω είτε έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε έλλειψης πόρων. Όπως ανέφερε «δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και συνεχίζουμε στην ίδια λογική, εφαρμόζουμε τις ίδιες πρακτικές».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς ανέλυσε τις αρχές ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, να στηρίζεται στην ισότιμη κατανομή των βαρών και να δημιουργεί την αίσθηση της ανταποδοτικότητας των φόρων στους πολίτες, με παροχή ποιοτικών δημοσίων αγαθών.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, εξήγησε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ αφήνει στο απυρόβλητο τις ανώτερες εισοδηματικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα τους πριμοδοτεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει τις κατώτερες δυσανάλογα, καθώς πρόκειται για έναν οριζόντιο τρόπο φορολόγησης ακόμα και αν εισάγονται εξαιρέσεις.

Επίσης, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη, ούτε διευκολύνει την καταγραφή συναλλαγών, που ήταν «αόρατες» στο σύστημα ούτως η άλλως. Προτρέπει δε όποιον θέλει να δει εάν το σύστημα αυτό είναι ανταποδοτικό να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην κρίση της δημοκρατίας που εκδηλώνεται και με τις πρακτικές της κυβέρνησης, σχετικά με τον τρόπο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

«Αν λειτουργούσε σωστά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στις προτάσεις μας για ενίσχυση τω δειγματοληπτικών ελέγχων, διεύρυνση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και την χρήση κινήτρων στους πολίτες για τη φορολογική συμμόρφωση», ενώ υποσχέθηκε ότι η Νέα Αριστέρα θα παλέψει για μία πλούσια δημοκρατία για έναν ευρύ και ανοιχτό χώρο δημόσιου διαλόγου, κάνοντας τη διαφορά.