ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται σε μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού»

Δραγασάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται σε μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού»
EUROKINISSI.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελκυστικός».

Με σαφείς «αιχμές» κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος και πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα ενότητας, διαλόγου και συμπερίληψης, βλέπω να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα με έντονα στοιχεία αυταρχισμού. Δηλαδή, απειλές διαγραφών, διαβολές και συκοφαντίες όσων διαφωνούν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με ιστορικότητα» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, εκφράζοντας τον «φόβο» ότι το κόμμα «έχει χάσει τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα», μιλώντας στο KONTRA.

«Δεν νομίζω ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ελκυστικός για ευρύτερες αριστερές δυνάμεις», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν είναι αξιόπιστος φορέας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης» και πως «με τη σημερινή του ηγεσία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί –ακόμη κι αν ήθελε, δεν ξέρω αν θέλει– στους ιδρυτικούς του στόχους και τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Η σκέψη μου πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο»

«Η σκέψη μου πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο. Τι κάνουμε μετά; Σε ένα πολιτικό σκηνικό, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του και έχουμε κι άλλον φορέα ή φορείς στον ευρύτερο χώρο, αλλά κανείς από αυτούς δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας την επιλογή του να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σημείωσε πως «είτε θα έμενα και θα διαπληκτιζόμουν, είτε θα έκανα αυτό που συνέβη».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η νέα ηγεσία «δεν επιδιώκει μία ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα», ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. «Όποιος έχει διαφορετική άποψη, θεωρείται εσωτερικός εχθρός. Κανείς δεν μένει σε ένα κόμμα υβριζόμενος», υποστήριξε.

«Ο κ. Κασσελάκης εξελέγη με μία διαδικασία την οποία το κόμμα είχε προκρίνει την παραδοχή ότι υποψήφιος θα είναι ο Τσίπρας. Έτσι, η διαδικασία δεν είχε φίλτρα, ούτε προϋποθέσεις. Εμείς έχουμε την ευθύνη για όλα αυτά, άρα (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε, μάλιστα, το περιεχόμενο μίας συνομιλίας που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη: «Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία είχαμε, του είπα: “Αν με ρωτούσες, θα σε απέτρεπα να βάλεις υποψηφιότητα”. Πώς θες να γίνεις Πρόεδρος σε ένα κόμμα της Αριστεράς όταν δεν έχεις σχέση με την Αριστερά; Το “καλημέρα, ήρθα, θέλω να γίνω Πρόεδρος” παραμένει στη δική μου αντίληψη κάτι που δεν μπορώ να αποδεχθώ ως μέρος μίας εύλογης δημοκρατικής διαδικασίας».

Ως προς την παρούσα πολιτική συνθήκη και τις προοπτικές της, ανέφερε ότι «μπορεί η νέα ηγεσία να αντιμετωπίσει την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντησή μου είναι όχι. Συνεχίζω, όμως, τις προτάσεις προς το κόμμα.

Αν αντιδρούσα συναισθηματικά θα έπρεπε να έχω φύγει προ πολλού. Δρω με καταστολή συναισθημάτων, σκεπτόμενος την ευθύνη μου. Είμαι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ και με ενδιαφέρει η προοπτική του. Σκέφτομαι με ανησυχία το ενδεχόμενο να καταλήξουμε Ιταλία, να μην έχουμε καμία Αριστερά.

Μένω γιατί στόχος όλων πρέπει να είναι μία ανασύνταξη της Αριστεράς. Αυτό απαιτεί δράσεις από αυτούς που φεύγουν από το κόμμα, αλλά και από αυτούς που μένουν. Μένω στο κόμμα, όσο μπορώ και αν μπορώ, να επηρεάσω τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα δεν είναι “μέσα ή έξω”. Το δίλημμα είναι “έξω για να κάνω τι” ή “μέσα για να κάνω τι”».

Σε ερώτηση για το αν θα θέσει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση αποτυχίας στις ευρωεκλογές, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «θέτει από τώρα», ενώ, επεσήμανε ότι «την πρωτοβουλία για ό,τι γίνει (σ.σ. στο μέλλον του χώρου της Αριστεράς) πρέπει να την έχουν νέοι άνθρωποι».

Σχετικές ειδήσεις