ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα MRB: Με πάνω από 20 μονάδες πρώτη η ΝΔ - Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Έρευνα MRB: Με πάνω από 20 μονάδες πρώτη η ΝΔ - Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

«Φόβος» η λέξη που εκφράζει περισσότερο τους Έλληνες σήμερα. 

Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία στην τελευταία έρευνα της MRB, καθώς προηγείται με περισσότερες από 20 μονάδες από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που η τάση δείχνει ότι η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί και στην 3η θέση τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στα κυριότερα προβλήματα της χώρας, ο πληθωρισμός / ακρίβεια παραμένει το βασικότερο, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της υγείας / περίθαλψης.

Πρόθεση ψήφου

Η πρόθεση ψήφου αποτυπώνει την πάρα πολύ μεγάλη υπεροχή της ΝΔ στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον. Στην πρόθεση ψήφου την ΝΔ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ το όποιο μετά από πολλά χρόνια βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 20,3 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς από την ΝΔ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του σε σχέση με το αποτέλεσμα των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική πορεία, απόρροια των εσωκομματικών εξελίξεων.

Αξιολόγηση των Πολιτικών Αρχηγών

Στην πρώτη μέτρηση των τάσεων μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η δημοτικότητα για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,7%. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην 5η θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%
Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%
Νίκου Ανδρουλάκη -> 24,5%
Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%
Στέφανος Κασσελάκης->18,5%
Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%
Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%
Βασίλης Στίγκας ->5,3%

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης (36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον 2ο Ν. Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.

Τα Κύρια Προβλήματα της Χώρας

Ο πληθωρισμός / ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της υγείας /περίθαλψης. Με σαφώς μειωμένο ποσοστό στην τρίτη θέση παραμένει η ανεργία και ακολουθούν η παιδεία, η οικονομική ανάπτυξη και με αύξηση +8% το φορολογικό σύστημα.

Βαθμός Αισιοδοξίας & τα Συναισθήματα

Τα αρνητικά συναισθήματα εμφανίζουν μια μικρή κάμψη, σε σχέση με τον Δεκ. 2022 76,2% έναντι 79,9% και τα θετικά αυξάνονται από 31,8% στο 37,4%.

Αναλυτικότερα, ο φόβος παραμένει κυρίαρχο συναίσθημα με αυξητική τάση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η οργή, υποχωρώντας, βρίσκεται στην δεύτερη θέση και ακολουθεί με αυξητικό ποσοστό η παραίτηση.