ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: «Δεν υπάρχει διαφάνεια στα έργα, Περίμενα από τον κ. Μπακογιάννη να πει μία λέξη»

Χάρης Δούκας: «Δεν υπάρχει διαφάνεια στα έργα, Περίμενα από τον κ. Μπακογιάννη να πει μία λέξη»
Glomex

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας μίλησε για την τροπολογία που ψηφίστηκε σχετικά με τα έργα στην Αθήνα 

Για «φίμωση των Αθηναίων» έκανε λόγο ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφορικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στην οποία η εταιρεία «Ανάπλαση ΑΕ» που αφορά τα έργα στην Αθήνα περνά στα χέρια της κυβέρνησης, εξαπολύοντας πυρά κατά της ΝΔ και καλώντας τον Κώστα Μπακογιάννη να τοποθετηθεί επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Δούκας αρχικά απάντησε σε ερώτηση για το έαν πιστεύει ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία «Ανάπλαση ΑΕ»: «Δεν θα γίνει έτσι και αλλιώς από εμένα με τη διαδικασία που έγινε. Ο κ. Μπακογιάννης είναι πρόεδρος και πρέπει να το διατάξει (να γίνει έλεγχος). Εγώ να έρθω; Είναι μια εταιρεία ΑΕ και θα έπρεπε πριν παραλάβεις οτιδήποτε να κάνεις έναν διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο για να δεις πού ακριβώς είσαι και τι μπορείς να κάνεις. Αυτονόητα πράγματα. Αυτό γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις που κανείς αναλαμβάνει μια ΑΕ που έχει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έργα σε εξέλιξη αναπλάσεων στο δήμο της Αθήνας. Τελικά αλλάζει η ιστορία και θα γίνει για όλη την Ελλάδα και θα υλοποιεί και έργα στο δήμο της Αθήνας».

«Με την τροπολογία φιμώνονται οι Αθηναίοι»

Αναφερόμενος στα έργα στην Πανεπιστημίου σχολίασε: «Ξέρεις κανείς στην Πανεπιστημίου σε ποιες εργολαβίες είναι μέσα; Ξέρει πόσο έχει κοστίσει; Κάποιοι είπαν 7, κάποιοι 17 εκατομμύρια. Βεβαίως θα ψάξω, ότι μπορώ να ψάξω γιατί έχουμε χρέος. Διαχειριζόμαστε χρήματα και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Λογοδοσία και διαφάνεια για την Πανεπιστημίου ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς χρηματοδοτήθηκε, από ποιους και γιατί ακόμα συνεχίζεται. Έχει τελειώσει η δημοτική αρχή, αναλαμβάνω εγώ σε λίγες ημέρες και λίγο πριν την Ομόνοια φτιάχνουν ακόμη έργα, πεζοδρόμηση. Και αυτό προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση τι κάνουν 4 χρόνια τώρα. Η Βασιλίσσης Όλγας πάντως με τον ίδιο ακριβώς χαρακτηρισμό, είναι μέσα στην Ανάπλαση ΑΕ. Πρέπει να υπάρχει ταμπέλα στα έργα».

«Η ουσία είναι πως μιλάμε για αναπλάσεις. Η εταιρεία αυτή υλοποιούσε έργα που έχουν να κάνουν με παιδικές χαρές, με πλατείες, με σχολεία, με χώρους για τοξικοεξαρτημένους και αστέγους και αφορούσε τα έργα της Αθήνας. Στα έργα αυτά δεν θα συμμετέχει κανένας εκλεγμένος από τον δήμο της Αθήνας. Με αυτή την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες φιμώνονται οι Αθηναίοι. Ανάπλαση της Αθήνας χωρίς τον δήμο της Αθήνας», επισήμανε.

«Άκουσα και τον κ. Βορίδη και δεν μου άρεσε που φωνάζει ‘’ποιο είναι το πρόβλημα; Να μπει κάποιος από την ΚΕΔΕ; Εντάξει να το δούμε μήπως το βάλουμε’’. Και δεν μπήκε. Αυτή είναι προσέγγιση; Αποφασίζει η κυβέρνηση μια εταιρεία η οποία κάνει αναπλάσεις στην Αθήνα, να πετάξει την Αθήνα και να κάνει αναπλάσεις σε όλη τη χώρα με έδρα την Αθήνα; Real estate θα κάνουμε;», πρόσθεσε.

Ο νέος δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση κατά του απερχόμενου δημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση πως στην κυβέρνηση που νομοθέτησε για να είναι πρόεδρος ο κ. Μπακογιάννης όταν ανέλαβε την δημαρχία, είναι η ίδια που λίγο πριν αναλάβω εγώ δήμαρχος, νομοθετεί για να πετάξει και εμένα και όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Δεν θα μπορέσω να κάνω κανέναν έλεγχο σε αυτή την εταιρεία γιατί απλούστατα δεν θα συμμετέχω ούτε εγώ ούτε κανένας από την δημοτική αρχή.

Θα περίμενα από τον κ. Μπακογιάννη να βγει να πει μια λέξη ότι "όντως εγώ συνεχίζω και είμαι πρόεδρος και είναι σημαντικά τα έργα που γίνονται και είναι διαφανή και θέλω να συνεχίσει αυτή η ιστορία να αφορά την Αθήνα, να είναι στον έλεγχο της Αθήνας και αν ο κ. Δούκας που είναι εκλεγμένος δήμαρχος, ο ίδιος πρόεδρος". Γιατί δεν βγήκε να πει μια λέξη;».

«Εκδικητική απόφαση επειδή οι Αθηναίοι δεν ψήφισαν τον Μπακογιάννη»

Εξήγησε δε ότι με αυτό που έγινε από την κυβέρνηση, ο ίδιος, ως δήμαρχος δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα έργα που θέλει στην Αθήνα, αφού δεν θα έχει εκείνος τον έλεγχό τους.

«Είχα πει πως θα ανοίξω την βασιλίσσης Όλγας. Αυτή τη στιγμή δεν έχω την δικαιοδοσία να ελέγξω τι ακριβώς γίνεται με την εργολαβία και πότε θα παραδοθεί. Είχα πει πως θα βάλω πάρα πολλά δέντρα. Οι αναπλάσεις, και το μετρό, ήταν στην Ανάπλαση ΑΕ. Δεν θα μπορώ ούτε αυτό να κάνω. Είναι εκδικητική η απόφαση αυτή για την ψήφο των Αθηναίων που επέλεξαν εμένα και όχι τον αρεστό τους δήμαρχο».

Παράλληλα, ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την εκλογή του, δεν του είχε πει τίποτα για το ζήτημα της Ανάπλασης.

Κλείνοντας, ο κ. Δούκας άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ, για την οποία εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.