ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας για «Ανάπλαση ΑΕ»: «Δεν ήξερα τίποτα για την τροπολογία, είναι απαράδεκτη»

Δούκας για «Ανάπλαση ΑΕ»: «Δεν ήξερα τίποτα για την τροπολογία, είναι απαράδεκτη»
INTIME.

«Προφανώς και δεν ήξερα, όπως και κανένας άλλος», τόνισε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, αναφορικά με την τροπολογία για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που «έτρεξε» τον «Μεγάλο Περίπατο».

Πολιτικό «πυρετό» προκάλεσε η χθεσινή (19/12) καταγγελία του εκλεγμένου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μέσω της οποίας τόνισε ότι με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση παίρνει από τα «χέρια» του Δήμου Αθηναίων τη διοίκηση της εταιρείας που «έτρεξε» το πρότζεκτ του «Μεγάλου Περιπάτου», ήτοι την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, έσπευσε να απαντήσει στον κ. Δούκα, υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε να ξέρει ότι η Ανάπλαση ΑΕ δεν έχει σχέση με την Πανεπιστημίου», κάνοντας παράλληλα λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα», τα οποία αφήνουν ορισμένοι και για το θέμα.

Ο Χάρης Δούκας επανατοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα το πρωί (20/12), σημειώνοντας ότι «δεν ήξερα τίποτα για την τροπολογία, η οποία είναι απαράδεκτη και εκδικητική για όσους ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Μπακογιάννη», μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν ήξερα τίποτα για την τροπολογία, είναι απαράδεκτη»

«Προφανώς και είναι μία δικαιολογία για να πάρουν την “Ανάπλαση” από εμένα, διότι έχασε η κυβέρνηση τον εκλεκτό της, από Δήμαρχο της Αθήνας. Αυτή είναι η αλήθεια και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει πίσω την τροπολογία», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Δούκας, ενώ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

«Ο κ. Μπακογιάννης, που είναι ακόμη Δήμαρχος, είναι και Πρόεδρος στην “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”. Αυτό συνέβη με αλλαγή στον νόμο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Δήμος της Αθήνας σταματά να συμμετέχει στην “Ανάπλαση”, όταν ο κ. Μπακογιάννης δεν θα είναι πλέον Δήμαρχος.

Προφανώς και δεν το ήξερα αυτό, όπως και κανείς. Γνωρίζω ότι δεν θα είμαι Πρόεδρος με βάση αυτήν την τροπολογία. Δεν είναι προσωπικό, ούτε ο Δήμος Αθήνας θα συμμετέχει με κάποιο εκπρόσωπο. Δηλαδή, θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα, χωρίς αυτήν. Όλα αυτά αποφασίσθηκαν την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Η τροπολογία είναι απαράδεκτη, για αυτό και τη χαρακτήρισα ως “σκάνδαλο”», προσέθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»

«Λίγες μέρες πριν αναλάβω ένα πολύ σημαντικό “εργαλείο”, το οποίο χρησιμοποίησε και ο κ. Μπακογιάννης για να κάνει μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, αλλάζει χέρια. Γίνεται ένα μπερδεμένο πράγμα. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

Προφανώς και είναι μία δικαιολογία για να πάρουν την “Ανάπλαση” από εμένα, διότι έχασε η κυβέρνηση τον εκλεκτό της, από Δήμαρχο της Αθήνας. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να πάρει πίσω την τροπολογία.

Αυτή η τροπολογία είναι εκδικητική για τους πολίτες της Αθήνας που ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος πρέπει να ζητήσει μία συγγνώμη στους Αθηναίους και στις Αθηναίες, διότι τον τίμησαν και ήταν Δήμαρχος και είναι ακόμη Πρόεδρος της εταιρείας και μάλιστα, θέλει να διαδραματίσει και έναν αυτοδιοικητικό ρόλο.

Είναι σημαντικό να προσπαθεί κανείς να ενισχύσει την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και με τέτοιες δράσεις, η αυτοδιοίκηση γίνεται “λάφυρο” της κυβέρνησης. Δεν θα έχει λόγο ο Δήμος της Αθήνας, οι Αθηναίοι, για όλα αυτά τα έργα.

Θα τα αποφασίζει κάποιος Υπουργός και εμείς όχι απλώς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά δεν θα έχουμε καν εικόνα, διότι δεν θα συμμετέχει κανένας από εμάς στο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει, δηλαδή, ένα πάρκο, μία παιδική χαρά και δεν θα ξέρει κανείς πώς ακριβώς υλοποιείται, καθώς δεν θα υπάρχει καμία παρουσία εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό συμβούλιο. Αυτό ψηφίζεται σήμερα», επεσήμανε εν συνεχεία.

Για την Πανεπιστημίου, τόνισε ότι «από το ντιμπέιτ παραμένουν δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί: Πόσο κόστισε αυτή η ιστορία. Θα μάθουμε τελικά; Δεύτερον, πότε επιτέλους θα τελειώσει; Ακόμη και σήμερα, είναι ανοιχτή η Πανεπιστημίου».

Για τους στόχους εκείνου και του επιτελείου του, υπογράμμισε ότι «έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν το “πράσινο”, τα σχολεία, την καταπολέμηση της φτώχειας».

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Αποτελεί και αυτό ένα μήνυμα, ότι πρέπει η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει, ώστε να αλλάξει τη λογική και τη νοοτροπία ότι είμαστε απλοί “πελάτες” της κυβέρνησης, αλλά ισότιμοι συνομιλητές. Ο καθένας έχει τον ρόλο του.

Συνεργαζόμαστε, αλλά για να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί, δηλαδή, σε αστικά κέντρα, πόλεις και χωριά να αποφασίζουν άλλοι και όχι οι πολίτες», ολοκλήρωσε ο επερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων.

Σχετικές ειδήσεις