ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανάπλαση Α.Ε.»: «Σκάνδαλο» λέει η αντιπολίτευση - Το παρουσιάσαμε το 2022, απαντά η κυβέρνηση

«Ανάπλαση Α.Ε.»: «Σκάνδαλο» λέει η αντιπολίτευση - Το παρουσιάσαμε το 2022, απαντά η κυβέρνηση
EUROKINISSI

«Αθλια και χυδαία υπονοούμενα» απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος είπε ότι περιμένει μια «συγγνώμη» από τον Χάρη Δούκα. 

Όλα είναι έτοιμα για να πέσει η αυλαία του νομοθετικού έργου της Βουλής για φέτος, με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου. Ένα πολυνομοσχέδιο για το οποίο η συζήτηση θα αρχίσει σήμερα στην Ολομέλεια, αλλά ήδη έχει πυροδοτήσει μια νέα κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αφορμή για αυτή τη διαμάχη, είναι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ και αφορά την αλλαγή στο καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» σε «Ανάπλαση Α.Ε.», με σκοπό να διευρυνθεί ο ρόλος της σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στα όρια του Δήμου Αθηναίων, όπως ισχύει σήμερα.

Σκληρή επίθεση της αντιπολίτευσης

Ο πρώτος που πέρασε στην επίθεση ήταν ο Χάρης Δούκας, ο οποίος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία». Μάλιστα ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει από τα «χέρια» του Δήμου Αθηναίων τη διοίκηση της εταιρείας που «έτρεξε» το πρότζεκτ του «Μεγάλου Περιπάτου».

Ο Χάρης Δούκας έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ:

Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει.
Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.", που έτρεξε τον "μεγάλο περίπατο" της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα... έργα, αλλάζει χέρια "νύχτα". Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο. Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020).
Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης.
Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε πως «όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Χ:

Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο Κ.Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής!
Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους. Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους «περιπάτους» με οσμή σκανδάλου.
Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της.

Άμεση απόσυρση της τροπολογίας για την «Ανάπλαση Α.Ε» ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο «για αντιθεσμικά παιχνίδια και ανάπλαση ερήμην της νέας Δημοτικής Αρχής». Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη είπε πως «με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται με σκανδαλώδη τρόπο να πεταχτεί έξω από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων».

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση - Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του Χάρη Δούκα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με τη νίκη του Δούκα στις δημοτικές εκλογές, τονίζοντας ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανύποπτο χρόνο – στις 9 Μαρτίου του 2022, δηλαδή ενάμισι χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων- έφερε προς συζήτηση και παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο πρωτοβουλία για την αλλαγή του σκοπού της εταιρείας, ώστε τα όρια δράσης της να προσδιορίζονται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω».

Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2022, όταν είχε τεθεί προς συζήτηση το θέμα στο τότε Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο όλο θέμα πήρε θέση και η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι η «Ανάπλαση ΑΕ» αφορά το σύνολο της επικράτειας για έργα σε όλες τις πόλεις και είναι δημόσια, όχι δημοτική.

«Είμαστε σε ένα άλλο περιβάλλον, και προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις, είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις, μπορούμε να μπούμε σε πάρα πολλά παραδείγματα αν έχετε τον χρόνο. Αυτό λοιπόν που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας. Η εταιρεία πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά αφορά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη. Η εταιρεία αυτή, δηλαδή, με τα τέσσερα Υπουργεία μετόχους, μπορεί να κάνει έργα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας που θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία μέσω ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών της μνημείων ή μιας σειράς άλλων έργων που μπορεί εκ του καταστατικού της να κάνει» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα, στον Real fm 97,8.

Όπως υπενθύμισε η κυρία Μενδώνη, η «Ανάπλαση Α.Ε», δεν ήταν ποτέ δημοτική εταιρεία: «Τα προηγούμενα χρόνια, τη δεκαετία του ’90 ήδη, υπήρχε η εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας», η οποία ήταν μια εταιρεία του Δημοσίου, με κύριους εταίρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εποχή εκείνη. Έγιναν τα έργα, κάποια στιγμή η εταιρεία αυτή κλείνει και, το 2018, συστήνεται μια νέα εταιρεία του Δημοσίου- του Δημοσίου εταιρεία- με εταίρους τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα».

«Επαναλαμβάνω είναι μία δημόσια επιχείρηση, μια δημόσια εταιρία. Ο νόμος, ο νέος, που πλέον επιβάλλει την επιλογή των διοικήσεων, και σωστά, με αντικειμενικά κριτήρια, αδιάβλητες διαδικασίες ώστε σε κάθε δημόσιο φορέα να είναι οι καλύτεροι, ακριβώς για τον λόγο αυτό, ανεξαρτήτως, ποιος είναι εδώ, ποιος είναι εκεί, εάν είναι η Μενδώνη, εάν είναι ο Μπακογιάννης, ο Χατζηνικολάου, ο Δούκας, η διαδικασία πλέον των διοικήσεων των δημοσίων φορέων θα γίνεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κυρώθηκε από τη Βουλή, έναν μήνα πριν. Επομένως, ούτε χέρια αλλάζει ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι. Όποιος και να ήταν Δήμαρχος, δεν θα μπορούσε πλέον να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου ο ίδιος ή κάποιος της αρεσκείας του. Ούτε του Υπουργού ούτε κανενός. Μπαίνουμε πλέον σε μία αξιολόγηση αντικειμενικών διοικήσεων, αυτό είναι μέσω ΑΣΕΠ, αυτό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε η Υπουργός Πολιτισμού.

Σκληρή αντιπαράθεση Ανδρουλάκη - Βορίδη στη Βουλή

Η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε πως πρόκειται για ντροπιαστική και προσβλητική τροπολογία η οποία είναι δείγμα της νοοτροπίας της κυβέρνησης απέναντι στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τη πλευρά του ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «θα είχε βάση αυτό το επιχείρημα σας αν δεν άλλαζε το πεδίο δράσης της εταιρείας» και συμπλήρωσε: «Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2022 νομοθετική πρωτοβουλία για όλες τις αναπλάσεις που προέβλεπε η εταιρεία να γίνει όχημα για αναπλάσεις σε όλη τη χώρα. Και έρχεται σήμερα και τι αλλάζει: Στο σύνολο της επικράτειας η δράση της εταιρείας».

«Χυδαία υπονοούμενα» είπε ο Μπακογιάννης

Φυσικά θέση για το όλο θέμα πήρε και ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος είπε ότι ο Χάρης Δούκας θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα και έκανε λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα», τα οποία αφήνουν κάποιοι και γι’ αυτό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη:

«Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».