ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού: Ο σίγουρος Χρυσοχοΐδης, η αναβάθμιση Μιχαηλίδου, ο ρόλος Γεωργιάδη

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού: Ο σίγουρος Χρυσοχοΐδης, η αναβάθμιση Μιχαηλίδου, ο ρόλος Γεωργιάδη

Ο χθεσινός ανασχηματισμός κλείνει μέσα του το πλεονέκτημα του ανασχηματισμού και ένα μήνυμα με κοινωνικό πρόσημο που θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη βάση της ελληνικής κοινωνίας για τα θέματα της ασφάλειας και της υγείας

Ξεκινώντας από τις επιλογές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη και την μετακίνησή τους σε παλαιά και γνώριμα λημέρια γίνεται σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπολόγισε την εμπειρία τους για τα συγκεκριμένα πόστα στα οποία θήτευσαν και στο παρελθόν. Και όχι μόνο αυτό. Τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας είχαν τεράστια αποδοχή από το πολιτικό προσωπικό κάτι που παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε επιχειρησιακό επίπεδο και ειδικά σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας. Δεδομένου του φόβου να υπάρξει ένταση και άλλα «ατυχήματα» στην Αστυνομία, με συνέπεια την διαρροή ψήφων προς τα δεξιά της ΝΔ, ενόψει και ευρωεκλογών, η απόφαση για την τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη για 5 φορά στο συγκεκριμένο πόστο, ήταν περίπου προαναγγελθείσα.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αναβαθμίζει την Δόμνα Μιχαηλίδου τοποθετώντας την σε θέση υπουργού. Αμετακίνητος παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδη παρά τα όσα ακούστηκαν προ ανασχηματισμού, ενώ αναβάθμιση θεωρείται και ο ορισμός του Παύλου Μαρινάκη στην θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνοντας και τις αρμοδιότητες επί του Τύπου. Παράλληλα, υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Αιφνιδιασμός

Ο χθεσινός ανασχηματισμός με το «καλημέρα» του 2024 έχει πολύ παρασκήνιο και τρία θετικά πρόσημα για την Πειραιώς: Το πρώτο είναι ότι δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση σε κρίσιμα υπουργεία και το δεύτερο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει με τις αλλαγές αυτές ότι κανείς δεν μόνιμος, το περίφημο rotation που έλεγε εδώ και πολύ καιρό. Το τρίτο κρίσιμο σημείο είναι το πλεονέκτημα του απόλυτου αιφνιδιασμού, αφού κανείς δεν περίμενε ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε αλλαγές λίγο πριν την εορτή των Φώτων. Για την ακρίβεια κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήξερε τις προθέσεις του, ούτε οι στενοί συνεργάτες του. Τελευταία στιγμή το έμαθαν οι περισσότεροι… Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει σε «κουτάκια» όλες αυτές τις αλλαγές εδώ και πολύ καιρό. Δεν ήταν κάτι που αποφάσισε εν θερμώ. Είχε ήδη κάνει τις απαραίτητες αξιολογήσεις των υπουργών του και δεν ενέδωσε σε πιέσεις περί αλλαγών το προηγούμενο διάστημα. Αν και δεν είναι οπαδός των συχνών ανασχηματισμών ήθελε οι μετακινήσεις και οι νέες προσθήκες να γίνουν στο κατάλληλο timing που θα δώσει ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα για τη νέα χρονιά και να έχουν κοινωνικό αποτύπωμα. Γι’ αυτό και ο ανασχηματισμός ήταν «χειρουργικός» χωρίς θεαματικές αλλαγές και βιαστικές κινήσεις. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση – ματ αφού για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνει ο ίδιος την ατζέντα στην πολιτική σκακιέρα και οδηγεί τις εξελίξεις. Πριν τις εορτές, εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα ευθύνης που κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι συνεργάτες του, με πρώτον τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο που αθόρυβα αλλά συστηματικά επισκέφτηκαν όλα τα υπουργεία, τα οποία δεν επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις