ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Power game αγροτών με Μητσοτάκη - Συνθήκη διαλόγου οι ανοιχτοί δρόμοι

Power game αγροτών με Μητσοτάκη - Συνθήκη διαλόγου οι ανοιχτοί δρόμοι

Το θρίλερ μιας ενδεχομένης συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα

 

Όπως όλα δείχνουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει το πολυήμερο κλείσιμο δρόμων, αλλά και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί αυτές τις δύο συνθήκες ως αναγκαίες για την συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή επί των αιτημάτων του αγροτικού κινήματος.

Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στα μπλόκα ως «ειδικό απεσταλμένο» τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που από την θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διατηρεί καλές σχέσεις με αρκετούς αγρότες.

«Ειδικός απεσταλμένος» ο Βορίδης

Στόχος είναι ο κ. Βορίδης να προετοιμάσει το κλίμα για μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να προχωρήσει στο απαιτούμενο πολιτικό μασάζ κυρίως προς τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές, αφού οι «κόκκινοι» αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνονται αμετακίνητοι. Ο κ. Βορίδης καλείται να αξιοποιήσει γνωριμίες αλλά και επαφές στον αγροτικό κόσμο που απέκτησε κατά την προϋπηρεσία του στην Πλατεία Βάθη, αλλά και το αποτελεσματικότερο προφίλ στις διαπραγματεύσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν σε πρώτο χρόνο μια αποδραματοποίηση της κατάστασης. Πάντως μετά τις ανακοινώσεις από τη σύσκεψη της Νίκαιας για κλιμάκωση το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου για διάλογο περιείχε και την υπενθύμιση για τον απαράβατο όρο να μην κλείσουν οι δρόμοι. Παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρούνται είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο για παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση, χωρίς να δυναμιτιστεί το κλίμα αλλά και να μην προκληθεί ζημιά στην οικονομία.

Μάλιστα από την κυβέρνηση έδειξαν εμμέσως στους διαμαρτυρόμενους, που ζεσταίνουν μηχανές ακόμη και για την Ηρώδου Αττικού, το ρίσκο να χάσουν οι κινητοποιήσεις τη στήριξη της κοινωνίας: «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Από την άλλη μεριά, η πολυδιάσπαση που υπάρχει εντός του αγροτικού κινήματος, η διαφορετικότητα των αιτημάτων ανάλογα με τον κλάδο και ανάλογα με την περιοχή δυσκολεύει μια συνολική διαπραγμάτευση την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι αγρότες.

Αυτή η ιδιότυπη στάση αναμονής που τηρούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι θέλει να δώσει τον χρόνο στους αγρότες για να οργανώσουν καλύτερα και την ενιαία εκπροσώπηση τους, που από την πρώτη στιγμή αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος.