ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης vs Γεροβασίλη: Τα δύο σενάρια της επόμενης μέρας

Κασσελάκης vs Γεροβασίλη: Τα δύο σενάρια της επόμενης μέρας

Διάλυση και νέα διάσπαση ή φυγή προς τα εμπρός; Τι σηματοδοτεί η εμφάνιση της Όλγας Γεροβασίλη στο προσκήνιο;

 

Οι ανατροπές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς και ραγδαίες – Το ερώτημα που πλανάται πλέον πάνω από την Κουμουνδούρου είναι αν η κυρία Όλγα Γεροβασίλη μπορεί να κερδίσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Εδώ οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών διίστανται. Η Όλγα Γεροβασίλη δεν είναι μια τυχαία περίπτωση πολιτικού. Έχει όλα τα προσόντα που απαιτούνται για να διαφυλάξει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούσα ήρεμη δύναμη. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι ο Κασσελάκης έχει ευτελίσει κάθε διαδικασία εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, η επικείμενες εσωτερικές κάλπες δεν θα είναι περίπατος για κανέναν.

Αρκετοί εκλογικοί αναλυτές θεωρούν δύσκολο να μπορέσει η Όλγα Γεροβασίλη να κάνει την μεγάλη ανατροπή παρά το γεγονός ότι πρόκειται για στέλεχος με ιδιαίτερα θεσμική παρουσία που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλες τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το εκλογικό σώμα είναι μεγάλο και πλησιάζει τις 147.000 της προηγούμενης διαδικασίας η τύχη θα χαμογελάσει στον Κασσελάκη. Όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση με την Έφη Αχτσιόγλου, όσοι περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο αυτό ευνοεί τον Κασσελάκη ο οποίος διατηρεί το προβάδισμα του επικοινωνιακού χαρίσματος (έστω και με την κακώς νοούμενη μορφή του), παρά το γεγονός ότι δεν έχει καθόλου πολιτικό εκτόπισμα. Τα μικρά ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ευνοούν προφανώς την κυρία Γεροβασίλη.

Γι’ αυτό και αρκετοί εκτιμούν ότι η παρέμβαση Τσίπρα ήταν βεβιασμένη και είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κασσελάκη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο Κασσελάκης θα ισχυροποιηθεί πλήρως και δεν αποκλείεται να έχουμε ένα δεύτερο ισχυρό κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως συνέβη όταν αποχώρησαν οι «53» και η «Ομπρέλα».

Παράλληλα, με Κασσελάκη στο τιμόνι είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά αντιπροσωπεύοντας ένα συγκεκριμένο extreme και λούμπεν, περιορισμένο ακροατήριο δικαιωματιστών και σεξουαλικών ακτιβιστών.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με άλλα κριτήρια που αγγίζουν τον χώρο του lifestyle και πάνω σε αυτόν τον καμβά ο Κασσελάκης έχει ήδη δημιουργήσει μια «παράσταση νίκης». Δεν ψηφίζουν με κριτήρια του 2015 κι αυτό έχει τη σημασία του. Οι «νεοψηφοφόροι» του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία δεν προτίμησαν μια σοβαρή υποψηφιότητα όπως της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά έναν performer από το εξωτερικό με γκέι ατζέντα και αδιευκρίνιστες πολιτικές θέσεις.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά.

Την ίδια ώρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας βιάστηκε - προφανώς λειτουργώντας με το θυμικό - να δρομολογήσει και να επηρεάσει τις εξελίξεις χωρίς όμως να έχει κάποιο σίγουρο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός των ζυμώσεων της τελευταίας στιγμής για να πειστεί να κατέλθει η Όλγα Γεροβασίλη. Όλα δείχνουν ότι δεν υπήρχε καμία σοβαρή προσυνεννόηση και κανένα σχέδιο.

Ταυτόχρονα, η αυτοθυματοποίηση του ίδιου του Κασσελάκη θα λειτουργήσει υπέρ του. Ήδη έβαλε μπροστά το αφήγημα ότι τον χτυπάει το σύστημα, το παλαιό κατεστημένο και οι επιχειρηματίες που δεν τον θέλουν πρόεδρο. Όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν θετικά στο υποσυνείδητο του εκλογικού σώματος που θα πιστέψει ότι ο Κασσελάκης είναι περίπου «κυνηγημένος».

Στο δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή που η κυρία Γεροβασίλη κερδίσει αυτή την εκλογική μάχη είναι απολύτως βέβαιο ότι ο «εισαγόμενος» πρόεδρος θα πάρει το δρόμο της επιστροφής του στις ΗΠΑ ή στο εξοχικό του στις Σπέτσες και η κυρία Γεροβασίλη θα μπορέσει να ξαναβάλει το κόμμα στις ράγες της σοβαρότητας. Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι η Όλγα Γεροβασίλη είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας (να μαζέψει όλα τα κομμάτια της ριζοσπαστικής αριστεράς και της Νέας Αριστεράς ενδεχομένως) και μπορεί να παίξει σε πρώτη φάση στα ίσια απέναντι και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ας μην μας διαφεύγει ότι τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προτιμούν τον Κασσελάκη για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ξέρουν ότι είναι γι’ αυτούς εύκολη περίπτωση και δεν πρόκειται ποτέ να τους απειλήσει εκλογικά.