ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό τρέλας στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα μπρος πίσω Κασσελάκη, το δίλημμα Γεροβασίλη και το βήμα στο... κενό

Στέφανος Κασσελάκης, Όλγα Γεροβασίλη
Eurokinissi

Ζήτω η τρέλα! «Λίμπα» η διαδικασία για να μην μπει σε επιτροπεία ο Κασσελάκης που διέκοψε τη διαδικασία της ψηφοφοριάς - Όλοι λένε διαφορετικά πράγματα - Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από τη σάλα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ 

Να κερδίσει τις εντυπώσεις από το γενικό μπάχαλο που έχει προκληθεί στην τελική φάση του ταραχώδους Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί η πλευρά της ηγεσίας, που επί της ουσίας προσπαθεί να προσπεράσει την πρόταση Νίκου Παππά - Σωκράτη Φάμελλου, για απόσυρση των εκλογών και δημιουργίας Πολιτικού Κέντρου που θα καθοδηγεί το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές - οπότε και ο πρόεδρος θα κριθεί.

Τι ισχυρίζεται η ηγεσία

Η πλευρά Κασσελάκη ισχυρίζεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητα της - κάτι που προφανώς δεν συνέβη ποτέ-, καθώς η αντιπρόεδρος της Βουλής ρητά και κατηγορηματικά είπε ότι «αν θες πρόεδρε να κάνεις εκλογές στις 10 Μαρτίου, να τις κάνεις μόνος σου».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως: «Η Ολγα Γεροβασίλη είπε εάν θέλεις σε δέκα μέρες πήγαινε μόνος, σου άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα».

Τι λέει η Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι «το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε μια απόφαση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Κασσελάκη».

Από την πλευρά της γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ η πρότασή της από ψηφοφορία όπως επίσης και ότι υπήρχαν προς το σώμα του Συνεδρίου τρεις προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Του προέδρου, εκλογές σε δέκα ημέρες, του Φάμελλου και η δική της. «Δεν την απέσυρα ποτέ την πρόταση» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία έγινε μόνο για την πρόταση των Φάμελλου, Παππά.

Το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία πρώτα την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Παππά. Για αυτή την κίνηση η κυρία Γεροβασίλη αναρωτήθηκε σκωπτικά «γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δύο προτάσεις και μπήκε πρώτα του προέδρου;
Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κα Γεροβασίλη είχε ήδη πριν από αρκετά λεπτά τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση Κασσελάκη για εκλογές 10 Μαρτίου λέγοντας «εκλογές σε δέκα μέρες κάνε τις μόνο σου».

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ήταν ένα πολιτικό σχόλιο για να εκθέσει στο συνέδριο τις πραγματικές προθέσεις του κ. Κασσελάκη καθώς υπονοείται δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί κανείς μια τέτοια αντικαταστατική πρόταση για εκλογές και ότι είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν με αδιάβλητο τρόπο.

Τι λέει ο Παναγιώτης Ρήγας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ήρθε στην αίθουσα των δημοσιογράφων συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα και μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα, παρά τα ξεκαθάρισε.

Από τη μια πλευρά σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν έγινε ψηφοφορία η οποία έδειξε συντριπτικά ότι γίνεται αποδεκτή η πρόταση Φάμελλου Παππά ωστόσο το περιεχόμενό της έγινε αποδεκτό στο κείμενο θέσεων του Συνεδρίου.

«Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής προέδρου, αυτό πρέπει να το κάνει το σώμα του Συνεδρίου» είπε και όντως η διαδικασία ξεκίνησε.

«Υπήρξαν τρεις προτάσεις. Μία των τριών στελεχών, μια του προέδρου που ήταν πακέτο για εκλογή στις 10 του μηνός και η πρόταση της Όλγας η οποία δεν είχε κατανοηθεί αρχικά. Της ζήτησα να διευκρινίσει, γιατί πρέπει να πάνε πακέτο οι προτάσεις» πρόσθεσε καλώντας την κα Γεροβασίλη να ορίσει ημερομηνία.

«Πηγαίνοντας να ξεκινήσω τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Κασσελακης ορθά είπε ότι εφόσον δεν αποδέχεται η Όλγα Γεροβασίλη ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές στις 10 του μηνός αρά δεν υπήρχε υποψηφιότητα. Άρχισα την ψηφοφορία αλλά ο πρόεδρος ανέβηκε και είπε ότι δεν υπάρχουν εκλογές. Από εκεί και ύστερα δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσαμε τη διαδικασία».

Τι λένε Φάμελλος, Παππάς και Πολάκης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ψηφίστηκε στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου (απόφαση 15) η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και στήριξε ο Παύλος Πολάκης, η οποία αναφέρει:

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου.

Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το στρατόπεδο του είναι εκνευρισμένοι με τα όσα λέει περί μη εκκίνησης της ψηφοφορίας η προεδρική πλευρά και ο Πάνος Ρήγας.

Άλλωστε, αδιάψευστος μάρτυρας ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε και διακόπηκε βιαίως από τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι το βίντεο:

Σχετικές ειδήσεις