ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: «Μεγάλη πρόοδος σε ζητήματα ψηφιοποίησης του Δημοσίου αλλά και κρίσιμων υποδομών»

Παπαστεργίου: «Μεγάλη πρόοδος σε ζητήματα ψηφιοποίησης του Δημοσίου αλλά και κρίσιμων υποδομών»
INTIME.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «το 2024, θα είναι ένα έτος περαιτέρω απλοποίησης διαδικασιών».

Μιλώντας από τη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο επίσκεψης για τη συμμετοχή της Ελλάδας με εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στο κόσμο, τη Mobile World Congress, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, απέστειλε το μήνυμα ότι το 2024, θα είναι ένα έτος περαιτέρω απλοποίησης διαδικασιών, που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επιγραμματικά στα άμεσα σχέδια προς την επίτευξη του στόχου της απλοποίησης της καθημερινότητας του πολίτη.

«Τον ερχόμενο μήνα, κατατίθενται οι τροπολογίες για την κατάργηση προσκόμισης από τους πολίτες βασικών πιστοποιητικών –όπως είναι τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, εγγύτερων συγγενών– στις υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες πλέον θα τα αντλούν ψηφιακά από μόνες τους, με την απλή έγκριση των ενδιαφερομένων. Θα δοθεί στο Δημόσιο τρίμηνη χρονική περίοδος προετοιμασίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τη δημιουργία του προσωπικού αριθμού, μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόνισε ότι προχωρά ταχύτατα, καθώς ολοκληρώθηκε η έγκριση και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο προσωπικός αριθμός, όπως έχει γνωστοποιήσει ο κ. Υπουργός, θα ομογενοποιήσει και θα διορθώσει διάφορα κακώς κείμενα και θα είναι το διαβατήριο για οιαδήποτε διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας σε ζητήματα ψηφιοποίησης του Δημοσίου αλλά και υποδομών που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης ζητημάτων με επίκεντρο την αύξηση ταχυτήτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αναφορικά με την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αναβάθμισης των ταχυτήτων όσον αφορά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

«Από πλευράς του, το Υπουργείο θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε κινήσεις για ενίσχυση της ζήτησης, όπως είναι οι δράσεις για το Smart Readiness, το οποίο αφορά την επιδότηση των εργασιών για την προετοιμασία των κτιρίων όσον αφορά στην εγκατάσταση των υποδομών για το FTTH.

Στα άμεσα πλάνα, είναι η απλοποίηση της διαδικασίας για το Smart Readiness», προσέθεσε. Αναφερόμενος ειδικότερα στη δράση Gigabit Voucher που αφορά την επιδότηση για την απόκτηση συνδέσεων με ταχύτητες λήψης δεδομένων άνω των 250 Mbps, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, θα καθορισθεί το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για το Gigabit Voucher, κάνοντας λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η συγκεκριμένη δράση θα «τρέξει» μέσα στους επόμενους μήνες, αφού πρώτα καθορισθούν οι δικαιούχοι. Τα κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων όσων συμμετέχουν και στο Smart Readiness.

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι ακόμη και σε περίπτερα της έκθεσης υπάρχουν αναφορές σε εμβληματικά έργα ψηφιοποίησης όπως είναι αυτά της ΗΔΙΚΑ. Για την ελληνική συμμετοχή στη MWC, εξέφρασε ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη παρουσία της, σχολιάζοντας ότι η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας. «Η μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων και φορέων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις