ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης πάει στο Κάιρο; Φόβοι για «νέα Λαμπεντούζα»

Γιατί ο Μητσοτάκης πάει στο Κάιρο; Φόβοι για «νέα Λαμπεντούζα»
AP.

Μεταναστευτικό: Οι φόβοι για «νέα Λαμπεντούζα» στο νότιο άκρο της Ελλάδας χτυπούν κόκκινο συναγερμό στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο και το παζάρι με την Αίγυπτο

Σήμερα ο πρωθυπουργός, θα επισκεφθεί το Κάιρο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni.

Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Και τέλος, στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Τα ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού και των υπόλοιπων αξιωματούχων της Ε.Ε. είναι πολύ κρίσιμα και ο στόχος είναι να κλείσει ένα πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. Ευρώ.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα οι ροές των μεταναστών δημιουργών τεράστιο προβληματισμό. Σε αυτές τις αυξημένες ροές από τον Νότο στρέφεται το τελευταίο διάστημα και η προσοχή στο μέτωπο του μεταναστευτικού, με τις τοπικές αρχές σε νότια Κρήτη και Γαύδο να έχουν σημάνει συναγερμό. Το τελευταίο διάστημα είναι ολοένα και πιο συχνές οι αφίξεις μεταναστών που προέρχονται κατά κύριο λόγο από Λιβύη και άλλες χώρες της βορείου Αφρικής.

Γι΄αυτούς ακριβώς τους λόγους Αθήνα και Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στο… Κάιρο. Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η επίσκεψη συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στόχος είναι στις επαφές με τις αιγυπτιακές αρχές να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για βοήθεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Αίγυπτο – η οποία με τη σειρά της θα δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Την αποκάλυψη για τη συμφωνία αυτή έκαναν οι Financial Times.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Αίγυπτος είναι μία χώρα που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Έχει επίσης έναν πόλεμο στα σύνορά της, που δεν προβλέπεται να τερματιστεί σύντομα, ενώ παράλληλα βλέπει την οικονομία της να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις. Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις πέριξ της Αιγύπτου τόσο για προσέλκυση τουριστών, αλλά και επενδύσεων, ενώ οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζουν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η εμπορική κίνηση από τη διώρυγα έχει ήδη κάνει «βουτιά» 60% και δεν αποκλείεται να μειωθεί περαιτέρω, αφού οι συνδεόμενοι με το Ιράν αντάρτες της Υεμένης δεν έχουν πτοηθεί ούτε από τα αντίποινα ΗΠΑ και Βρετανία, ούτε από τις ευρωπαϊκές «Ασπίδες».

Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία δημιουργεί προβλήματα για τον πρόεδρο Αλ Σίσι με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι τα προβλήματα της Αιγύπτου ενισχύουν τους ισλαμιστές αντιπάλους του που διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα και για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία η στήριξή του παντοιοτρόπως προκειμένου να ελεγχθούν τα κύματα των μεταναστευτικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις