Το κρεσέντο παραφροσύνης των Σκοπίων και οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη

Συνεχίζει να προκαλεί η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, αρνούμενη να χρησιμοποιήσει την επίσημη ονομασία της χώρας, με τον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά, να κάνει χρήση του όρου «Μακεδονία» στις επίσημες συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους
Το κρεσέντο παραφροσύνης των Σκοπίων και οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη
Αρχείου - Eurokinissi
3'

Η κατάσταση με τα Σκόπια έχει αρχίσει να κουράζει αφού ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της Αυστρίας Μάρτιν Πάμερ, έγραψε στο Facebook:

«Χθες, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό Πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η "Μακεδονία" από την Αυστρία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις "Μακεδονίας" και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Το νέο ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, νέο ηχηρό μήνυμα προς τα Σκόπια να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξής (OPEN).

«Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης με φόντο τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν, να σεβαστούν μία διεθνή Συνθήκη εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη» είπε παραπέμποντας στις αντιδράσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα και τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και τελικά θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα τους ασκηθούν» συμπλήρωσε.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου εστάλη την ίδια στιγμή που με παρέμβασή του ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council. Σημείωσε ότι η χώρα του έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος VMRO-DPMNE ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Την παραπάνω τοποθέτηση φέρεται να έκανε σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος για τα βαλκάνια Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον. «Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστήσαμε απολύτως σαφή τη θέση μας στην Πρόεδρο της χώρας μετά την ορκωμοσία. Ότι δηλαδή αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιστέψτε με, είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» φέρεται να είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Πρόκειται για μία παρέμβαση, που έχει την αυταπόδεικτη σημασία της στη συγκεκριμένη συγκυρία, κατά την οποία, ωστόσο, η νέα πρόεδρος των Σκοπίων, συνεχίζει χωρίς σταματημό τις προκλήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:31ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Νέα εποχή για το Newsbomb.gr!