Δύο φράσεις βουλευτών της ΝΔ ξεσηκώνουν την οργή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο βουλευτές της ΝΔ, για αναφορές που έκαναν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών και που ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Καλογερόπουλο και ο Στράτο Σιμόπουλο, οι οποίοι σε διαφορετικές συζητήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις με όσα είπαν.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον κ. Καλογερόπουλο, το περιστατικό «ένωσε» περιστασιακά το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις
Πολιτική σύγκρουση για Σιμόπουλο - Λιακούλη
Πιο έντονο πολιτικό στοιχείο είχε το περιστατικό που αφορά τον Στράτο Σιμόπουλο, ενώ το ζήτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Σε συνομιλία που είχαν στο Open, ο Στράτος Σιμόπουλος είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής δε θα έπρεπε να παραπεμφθεί ούτε για πταίσμα για το δυστύχημα των Τεμπών. «Η λέξη ενδεχόμενος δόλος κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ψωμοτύρι». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη η οποία είπε: «Αυτό που λέτε είναι χούντα. Δε ξέρω αν περιγράφετε άσκηση εξουσίας σε χούντα. Απολύτως ανεξέλεγκτη. Μια εξουσία η οποία λέει εγώ είμαι ο υπουργός, μπορεί να γίνει η συντέλεια του κόσμου και κανείς δεν έχει δικαίωμα να με ελέγξει. Αυτά γίνονται στη Χούντα».
Η φράση αυτή όμως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με τον Μακάριο Λαζαρίδη να απαιτεί από το ΠΑΣΟΚ σήμερα στη Βουλή να καταδικάσει τα περί χούντας.
«Ερωτώ τον Γερουλάνο, εάν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με την πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία της κ. Λιακούλη, ότι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας είναι χούντα. Πείτε εάν την αποδοκιμάζετε και πείτε, σε τι διαφέρετε τελικά από Πλεύση Ελευθερίας, η πρόεδρος της οποίας κατηγορεί τη ΝΔ ότι είμαστε κόμμα της Ακροδεξιάς», είπε ο κ. Λαζαρίδης.
«Δεν είμαστε εμείς που κυβερνάμε» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε: «Όταν λέτε ότι όλα τα κρίνει η δικαιοσύνη και ότι εμείς θα παραπέμψουμε τους δικούς μας ανθρώπους, και μετά, στέλεχός σας λέει ότι εμείς έχουμε πλειοψηφία και θα κάνουμε ότι θέλουμε, αυτό δεν σας φαίνεται περίεργο;» ρώτησε ο κ. Γερουλάνος.
Στη συζήτηση στη Βουλή μπήκε και η ίδια η κ. Λιακούλη, τονίζοντας: «Εγώ, απάντησα ότι, αυτό που λέτε, να υπάρχει ανεξέλεγκτο τελείως σύστημα, για υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ έχουμε Σύνταγμα, δικαιϊκό σύστημα, κανόνες, νομοθεσία, δεν ταιριάζει σε μία Δημοκρατία, είναι καθεστώς “χούντας”. Εάν υποστηρίζετε ότι έχουμε καθεστώς “χούντας”, μόνο έτσι, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ελέγχεται ποτέ. Παρέλειψαν όλη την πρώτη ενότητα. Διαστρέβλωσαν απόλυτα την δήλωση μου όπως κάνουν από χθες το βράδυ με την “Ομάδα Αλήθειας”, και όλα τα υπόλοιπα τα οποία εκπροσωπούν».
Η ένταση που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο θέμα οδήγησε το ΠΑΣΟΚ να εκδώσει αργά χθες το βράδυ ξεχωριστή ανακοίνωση, με την οποία καλύπτει τη βουλευτή του και κάνει λόγο για «μονταζιέρα».
«Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας μας και τους κανόνες της. Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της δεν έχουν κοινή άποψη ούτε για τους κανόνες της Δημοκρατίας ούτε για τον τρόπο άσκησής της, με κορυφαίο τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων. Αυτή η αποκαλυπτική διάσταση των απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού -που δηλώνει "θιασώτης της λογοδοσίας"- και του βουλευτή του, καταδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης που άλλα λέει, άλλα πιστεύει και άλλα πράττει», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Καλογερόπουλος: «Ήρωας ο σύζυγός σας»
Παράλληλα, την οργή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του και έτερος βουλευτής της ΝΔ, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, για φράση που χρησιμοποίησε κατά του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μάρας Κουκουδάκη.
Ο βουλευτής της ΝΔ σε βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ είπε απευθυνόμενος στην κυρία Κουκουδάκη «ο σύζυγός σας είναι ήρωας», επειδή τον διέκοπτε όταν μιλούσε.
Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, διαμαρτυρόμενος ότι δεν μπορούσε να μιλήσει, έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε στην κ. Κουκουδάκη, λέγοντας ειρωνικά πως «ήρωας είναι ο σύζυγός σας». «Αυτά τα σχόλια ξέρετε... αυτοί που μας ακούνε, κρινόμαστε...», του απάντησε η κ. Κουκουδάκη. Μάλιστα ο Κώστας Λασκαράτος, που διηύθυνε τη συζήτηση, παρενέβη ζητώντας να αποσυρθεί η προσωπική αιχμή του βουλευτή της ΝΔ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υποτιμητικά και σεξιστικά σχόλια. «Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταδικάσει άμεσα τη σεξιστική και απαράδεκτη συμπεριφορά του βουλευτή της.
Η ελληνική κοινωνία έχει πάψει εδώ και πολλές δεκαετίες να προσδιορίζει τη θέση της γυναίκας από τον σύζυγό της».
Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι προς υπεράσπιση της κ. Κουκουδάκη έσπευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσω ανάρτησης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τονίζει: «Πρόκειται για ακόμα ένα ακραίο περιστατικό σεξισμού και μισογυνισμού από «γαλάζιο» βουλευτή, μετά το αηδιαστικό «κάνε κανένα παιδί» του Δημήτρη Κυριαζίδη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όφειλε ήδη να έχει καταδικάσει τις δηλώσεις του βουλευτή του. Περιμένουμε, παράλληλα, την απόλυτη καταδίκη του περιστατικού από τη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας».