ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να ανοίξουν τα ναυπηγεία

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να ανοίξουν τα ναυπηγεία

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και μετά από σχετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, συγκλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών Διυπουργική σύσκεψη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτά.

Στην σύσκεψη μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος και ο Πρόεδρος των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του Σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» κ. Βασίλης Καρακίτσος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά από σχετική πρωτοβουλία που λάβαμε εμείς ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συγκλήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, ευρύτατη Διυπουργική Σύσκεψη με θέμα την έναρξη της διαδικασίας άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναυπηγείων στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση. Εμείς υπήρξαμε οι επισπεύδοντες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους συναδέλφους Υπουργούς και Υφυπουργούς, καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έλαβαν μέρος σε αυτή τη Σύσκεψη, διότι παρ’ ότι αυτό το τριήμερο είναι εξαιρετικά φορτωμένο από πλευράς κυβερνητικού έργου και γνωρίζουμε όλοι γιατί, ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Με εντολή του Πρωθυπουργού, ήδη κατά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενημέρωσα και τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τους οποίους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα θέματα αυτά έχει ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, ενώ την επόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα έχει προσδιοριστεί η συμμετοχή μας στη συνάντηση που θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, για να υπάρξει πλέον πλήρης αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναυπηγείων στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν ο επισπεύδων, διότι μέσα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία υποβρύχια μιας γενικότερης παραγγελίας που έχει γίνει , το κόστος των οποίων έχει πληρωθεί στο παρελθόν. Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από την εργοδοσία, υπάρχει κίνδυνος σε θέματα συντήρησης και φύλαξης των υποβρυχίων αυτών. Μέσα στα ναυπηγεία υπάρχουν τρία υποβρύχια από τη σύμβαση η οποία έχει καλυφθεί και με Νόμο που έγινε επί υπουργείας του κου Βαγγέλη Βενιζέλου και υπάρχει και ένα ακόμη υποβρύχιο, το «ΩΚΕΑΝΟΣ», το οποίο βρίσκεται εκεί για επισκευές. Το πρώτο ζητούμενο, δηλαδή είναι να υπάρξει πλήρης εξασφάλιση της συντήρησης και της φύλαξης των υποβρυχίων αυτών.

Από εκεί και πέρα η σημερινή Σύσκεψη, με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργών, χάραξε τον οδικό χάρτη και τη διαδρομή που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το μεγάλο ζήτημα που είναι το μέλλον των ναυπηγείων στην Ελλάδα. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πρωταθλήτρια στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν αυτή η χώρα να έχει ναυπηγεία, τα οποία να μην λειτουργούν και οι άνθρωποι να είναι άνεργοι ή να απασχολούνται εκ περιτροπής». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις περικοπές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός απάντησε: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλοντας να συμβάλει αποτελεσματικά στην εθνική προσπάθεια, στην προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού για να μπορέσουμε να έχουμε τα απαιτούμενα μέτρα και την απαιτούμενη μείωση των ελλειμμάτων, μέχρι τώρα έχει περικόψει δαπάνες πάνω από 1.650.000.000,00 €.

Αυτές τις ώρες που μιλάμε καταβάλλεται μια τεράστια και πολύ δύσκολη προσπάθεια για να υπάρξουν και άλλες περικοπές. Όπως επίσης γίνεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια να προσφερθούν ισοδύναμα ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω μείωση των μισθών και των εισοδημάτων των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλες αυτές όμως οι προσπάθειες πρέπει να υπηρετούν ταυτόχρονα και έναν στόχο που είναι αμετακίνητος. Να γίνονται περικοπές, να εξοικονομούνται πόροι, αλλά να μην μειώνεται έστω και στο ελάχιστο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Για να υπάρχει πλήρης εθνική ασφάλεια και πλήρης προστασία της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».