ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγκάθι» η εφεδρεία – Τα ναυπηγεία προτεραιότητα

«Αγκάθι» η εφεδρεία – Τα ναυπηγεία προτεραιότητα

Ξανά ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, αυτή τη φορά και μόνο με την σκέψη επιστροφής του μέτρου της εφεδρείας.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής νέας συνάντησης που είχαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για: «μέτρο με αρνητική εμπειρία», ενώ στάθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κινήματος στις οποίες μιλούσε για καμία απόλυση στο δημόσιο. Κατηγορηματικά αντίθετος στο μέτρο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για φιάσκο κατά την εφαρμογή του το προηγούμενο χρονικό διάστημα. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος όπως σταθερά έχω πει από την πρώτη στιγμή στο μέτρο της εφεδρείας. Μέτρο το οποίο όχι μόνο δε δημιουργεί κανένα οικονομικό όφελος, αλλά στέλνει στην ανεργία και άλλους συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε και μία έντονη στιγμή ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον κ. Φώτη Κουβέλη, ακριβώς για αυτό το ζήτημα και οι τόνοι χαμήλωσαν με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στον αντίποδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Απαντώντας στο ερώτημα αν θα προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας είπε χαρακτηριστικά: «Συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις». Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για το νέο πακέτο μέτρων των 11, 5 δισ. ευρώ. Ότι όλα εξετάζονται ακόμα, τόνισε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Τα ναυπηγεία

Το κυρίως θέμα που συζητήθηκε στην σύσκεψη ήταν το ζήτημα των Ναυπηγείων, όπου όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «απίστευτα δύσκολο θέμα των ναυπηγείων». «Την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει έναν ειδικό συντονιστή που θα ασχοληθεί με το θέμα των ναυπηγείων και του οποίου το όνομα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ο συντονιστής, θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την Κομισιόν, την εργοδοσία, τους εργαζόμενους και τον ελληνικό εφοπλισμό.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνάει από την θεωρία στην πράξη και ότι το πρώτο βήμα έγινε με την συγκεκριμένη σύσκεψη, το δεύτερο με τον ορισμό του συντονιστή και το τρίτο με τον χειρισμό του θέματος. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης τοποθετήθηκε για το ζήτημα. «Η Ελλάδα έχει μηδενική ναυπηγική παραγωγή και μηδαμινή επισκευαστική παραγωγή». Αυτό ακριβώς χαρακτήρισε ως απαράδεκτο ο Υπουργός και προανήγγειλε, πως ανέλαβε να ετοιμάσει ένα σχεδιασμό με μακροπρόθεσμη λογική, καθώς ακριβώς αυτό αποτελεί μονόδρομο για την χώρα, ώστε να επιστρέψει η παραγωγικότητα, ένα σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να βρεθεί μία λύση, να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να λειτουργήσουν ξανά τα ναυπηγεία.

Διαβάστε επίσης:

Νομοσχέδιο 77 σημείων για τις αποκρατικοποιήσεις προωθεί ο Σαμαράς

Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο

Έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις συσκέψεις των κυβερνητικών εταίρων