ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα

Όλα τα ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα

Περισσότερες από δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βρεθούν τα μέτρα που θα καλύψουν το χάσμα των περίπου 4 δισ. ώστε να κλείσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά και στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και του ΚΕΠΕ, ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε πλήρη ενημέρωση για τις άμεσες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, εξερχόμενος της αιθούσης και σε ερώτηση σχετική με το μέτρο της εφεδρείας, αλλά και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ο Αντώνης Σαμαράς, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, απαντώντας: «Εξετάσαμε το πανόραμα των εναλλακτικών που υπάρχουν. Τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών θα συνεχίσουν τη δουλειά τους».

Πρώτος αποχώρησε από την σύσκεψη, όταν αυτή ολοκληρώθηκε, ο κ. Βρούτσης, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας παραμένει στα 5 δισ. ευρώ και ότι δεν θα αναζητηθούν επιπλέον περικοπές από επιδόματα και συντάξεις. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύσκεψη φρόντισε να ξεκαθαρίσει, ότι «δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν». «Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός και στην προσπάθεια αυτή «αντίπαλός μας είναι η ανεργία» πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις περικοπές δαπανών ο κ. Σαμαράς είπε «ψάχνουμε τα πάντα» και διαβεβαίωσε «δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν».

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του επισήμανε τη σημαντική συμβολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις προτάσεις για τις περικοπές των δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ακόμα και αν δεν έχει εξαιρεθεί ως ενδεχόμενη λύση αυτή της εφεδρείας, εάν επιλεγεί τελικά θα γίνει με ένα διαφορετικό μοντέλο, από αυτό που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, ίσως και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από την προηγούμενη μορφή της και ηλικιακή διαβάθμιση.

Διαβάστε επίσης:

Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Αντώνης Σαμαράς

Κεδίκογλου: Μπορεί να συζητηθεί η εφεδρεία

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεργατικό και αντισυνταγματικό το μέτρο της εφεδρείας