ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να «κλειδώσουν» τα μέτρα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να «κλειδώσουν» τα μέτρα

Σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο ο πρωθυπουργός

Τετάρτη ή Πέμπτη η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο, έχοντας όμως αφήσει πίσω τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία πιέζουν για οριστικοποίηση των μέτρων το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων, το οποίο θα παρουσιαστεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία θα γίνει την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καταλήξουν στα 2 δισ. ευρώ που απομένουν από τα 11,5 δισ. ευρώ και τα οποία θα αφορούν κυρίως την περικοπή λειτουργικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία σύσκεψη με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας είχε διαφωνήσει με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, καθώς εκείνος ζητούσε επιτακτικά τα 2 δισ. να προέλθουν από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα 2 δισ. ευρώ να προέλθουν από τον τομέα των εσόδων. Το ποσό αυτό αναμένεται να το πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την αλλαγή του συστήματος της φορολογίας τους.

«Αγκάθι» η ψηφοφορία

Στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συζητηθεί και με ποιον τρόπο θα ψηφιστεί το πακέτο μέτρων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προτείνει να ψηφιστούν «μια και έξω», σε ένα άρθρο, πρόταση όμως με την οποία διαφωνεί ο πρωθυπουργός, καθώς φοβάται ενδεχόμενο «αντάρτικο» τόσο από τη ΔΗΜΑΡ, όσο και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα σε περίπτωση που φτάσουν στη Βουλή με τη μορφή του ενός άρθρου.

Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να ψηφιστούν σε δύο συνεδριάσεις προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις βουλευτών.

Εκείνο που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, είναι η σύσκεψη με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να είναι η τελευταία όσον αφορά το πακέτο των μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Εξάλλου, οι πιέσεις των δανειστών είναι τόσο ασφυκτικές που φτάνουν πλέον στο σημείο να απειλούν πως αν δεν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, τότε θα επέρχεται αυτόματα μείωση των μισθών .

Διαβάστε επίσης: Ακάθεκτοι …στις απόψεις τους οδεύουν στο Μαξίμου Κουβέλης-Βενιζέλος

Αυτόματες μειώσεις στους μισθούς αν αποτύχουν τα μέτρα