ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με Βενιζέλο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με Βενιζέλο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε από τα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Το κομμάτι του πακέτου μέτρου που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εισερχόμενος στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι τέτοια νούμερα».

Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση του κ. Στουρνάρα και με το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη για τον ίδιο λόγο, ο οποίος μάλιστα στις δηλώσεις του ανέφερε πως οι επικεφαλής της Τρόικας επιμένουν σε ορισμένα ζητήματα όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, όμως ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισε πως η θέση του κόμματός του πάνω σε αυτά τα ζητήματα παραμένει σταθερή.

Στη διάρκεια των συναντήσεων καταγράφηκαν διαφωνίες. Όσον αφορά στο περιεχόμενο των μέτρων, σύμφωνα με τις διαρροές που προέκυψαν από τις συναντήσεις του κ. Στουρνάρα, το πακέτο διαμορφώνεται με την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, που είναι η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα μέτρα που του παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτω από τα 8 δισ. ευρώ φαίνεται να καταλήγουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αντίθετα από την φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελαν να αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ. Άλλες πηγές που μετείχαν στις συσκέψεις ανέφεραν, ότι συνολικά οι περικοπές δεν θα ξεπεράσουν τα 10,5 δισ. αντί τα 11,5 που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο. Το 1 δισ. ευρώ που δεν θα βρεθεί από περικοπές, θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον φοροεισπρακτικά μέτρα που συνολικά θα φτάσουν τα 3 δισ., αντί για 2 που σχεδιαζόταν.

Από την μείωση των περικοπών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές κερδισμένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ των οποίων φαίνεται ότι δεν θα περικοπεί η σύνταξη τους, αλλά και οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ αφού θα το λαμβάνουν 64 ετών και άνω αντί των 65 που αρχικά σχεδιαζόταν. Όσον αφορά στο 2013, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνονται μέτρα, κυρίως από πλευράς περικοπής δαπανών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – ΔΗΜΑΡ σε εξέλιξη με Βενιζέλο

Αυτό είναι το πακέτο των νέων μέτρων