ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσδοκίες και ανησυχία για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Προσδοκίες και ανησυχία για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Στις 13:30 η Γερμανίδα καγκελάριος στον «Ελ. Βενιζέλος»

Γιατί ο Α. Σαμαράς θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη

Τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου προσδοκεί να λάβει ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αν και το Βερολίνο διατείνεται ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, κάνεναν δεν πείθει τη δεδομένη χρονική στιγμή πως πρόκειται για μια επίσκεψη ρουτίνας.

Με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της τρόικας οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα, η επίσκεψη της καγκελαρίου τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που την θέλουν να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Κύκλοι του Μεγάρου Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν πως η επιλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου να βρεθεί στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το Eurogroup και 10 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου έχει βαθύ πολιτικό συμβολισμό, με τον οποίο θα επιδιωχθεί να σταματήσει η συζήτηση για το μέλλον της χώρας στο ευρώ.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μια επιτυχημένη έκβαση της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ θα προετοιμάσει το κλίμα για να θέσει ο κ. Σαμαράς το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του δανείου και το ζήτημα της επιμήκυνσης στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της όσον αφορά την επόμενη δόση και πότε θα γίνει η εκταμίευση των 31 δισ. ευρώ και θα υποστηρίξει πως θα αναμένει την έκθεση της τρόικας.

Το πρόγραμμα της Α. Μέρκελ στην Αθήνα

Στις 13:30 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την οποία θα υποδεχθεί επισήμως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο πρωθυπουργός.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 14:15 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το ραντεβού της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έχει οριστεί για τις 16:45.

Στις 17:30 η κ. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα συναντηθούν με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας και στην συνέχεια, η καγκελάριος θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Η ακριβή αποστολή της Μέρκελ στην Ελλάδα

Φρούριο η Αθήνα ενόψει Μέρκελ

Προειδοποιούν οι Anonymous εν όψει Μέρκελ

Πρωτοβουλία στο Facebook: Όλοι τη σημαία στα μπαλκόνια μας