ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για εργασιακά και συντάξεις στον Στουρνάρα

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για εργασιακά και συντάξεις στον Στουρνάρα

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν σε ένα άρθρο όλα τα μέτρα για τα εργασιακά, «εφόσον αυτό ζητεί η Τρόικα», εξέφρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συνάντησή τους με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, οι κ.κ. Σαχινίδης, Κουτρουμάνης, Πρωτόπαπας και Κουκουλόπουλος έθεσαν στον Υπουργό Οικονομικών δύο βασικά ζητήματα, που αφορούν τα εργασιακά και τις συντάξεις.

Για τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, αυτή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αφορά και το επίδομα γάμου και τις τριετίες (σημειώνεται ότι η τρόικα απαιτεί ότι εάν μια επιχείρηση δεν έχει υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, τότε καταργούνται τριετίες και επίδομα γάμου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους).

Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ/μήνα) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, δηλαδή να διατηρηθούν τα δώρα (με το προσχέδιο του Μνημονίου, οι μειώσεις αρχίζουν από το 14% για τις κατώτατες συντάξεις, μειώνονται στο 10% για τις μεσαίες συντάξεις και αυξάνονται εκ νέου στο 17% για τις υψηλές συντάξεις, οπότε ένας χαμηλοσυνταξιούχος κάτω των 65 ετών, μπορεί να χάσει έως 30% αθροιστικά μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ).