ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πορτραίτο του Γ. Στουρνάρα στην εφημερίδα «La Libre Belgique»

Πορτραίτο του Γ. Στουρνάρα στην εφημερίδα «La Libre Belgique»

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας La Libre Belgique δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Γιάννης Στουρνάρας» η οποία αποτελεί ένα σύντομο πορτραίτο του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών.

Η ανταπόκριση επισημαίνει, ότι ο σημερινός Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε υπάρξει κατά την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου. Στο ενδιάμεσο, επισημαίνει, έχει υπάρξει ο αθέατος συνδετικός κρίκος. Ενώ η σιωπή των άλλων δυο είναι σχεδόν εκκωφαντική, ο ίδιος έχει δεχτεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει την κατάσταση, για να διασφαλίσει την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνεται.

«Τεχνοκράτης, παλιός τραπεζίτης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδρυτής του ΙΟΒΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι κυρίως πραγματιστής. Η αποφασιστικότητά του για εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα του έδωσε την 8η θέση στη λίστα των πιο αποτελεσματικών υπουργών Οικονομικών των Financial Times για το έτος». Η ανταπόκριση τον χαρακτηρίζει «μεταρρυθμιστή» και υπενθυμίζει ότι έχει συνεργαστεί τόσο με το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη όσο και με το δίδυμο Παπανδρέου/Παπακωνσταντίνου.

«Όταν, όμως, το δίδυμο αυτό απομακρύνθηκε λόγω του πολιτικού κόστους των μεταρρυθμίσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας συγκεντρώθηκε στο ΙΟΒΕ, γράφει η εφημερίδα. Η ειρωνεία έγκειται, σχολιάζει η εφημερίδα, στο ότι τη βοήθειά του αναζήτησε ο συντηρητικός πρωθυπουργός προτείνοντάς του τη θέση του Υπουργού Οικονομικών και ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόκληση. Οι φίλοι του σχολιάζουν πως «εκείνος που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη θα είναι ο υπουργός εκείνος που κινδυνεύει να τη δει να εκδιώκεται από αυτήν».