ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι λένε τα ΜΜΕ των ΗΠΑ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Tι λένε τα ΜΜΕ των ΗΠΑ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Την ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί «αξιόπιστης λύσης».

Επίσης, σε προβλέψεις για το 2013 καταγράφεται η εκτίμηση περί παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ενδεικτικά, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί εκ νέου στην Ελλάδα και ειδικότερα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, καθώς και στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται, το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, από την επιτυχία του οποίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης προς τη χώρα. Επίσης, σημειώνονται οι διαφωνίες που υπήρξαν στην προηγούμενη συνάντηση στο Eurogroup με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να επιμένει ότι χωρίς «άμεση ανακούφιση» η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας είχαν παγώσει την βοήθεια προς την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο, καθώς θεώρησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση βραδυπορεί στην εφαρμογή των όρων του σχεδίου διάσωσης. Έκτοτε, η ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές περικοπές που ζητούσαν οι πιστωτές. Όπως υπογραμμίζεται, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε και ώθησαν το ΔΝΤ στην άσκηση πιέσεων προς τους υπόλοιπους πιστωτές της χώρας για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής στην ανταλλαγή των ομολόγων και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες για τη συμμετοχή τους, επικαλούμενος το «πατριωτικό τους καθήκον». Εξ άλλου, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, κάνει αναφορά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά - στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» - ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των επενδυτών θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

«Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά, αφού δεν επρόκειτο να σβήσουμε χρέος ακόμα κι αν παίρναμε τα ομόλογα των Ταμείων. Διότι θεωρούνται οφειλή του κράτους στον εαυτό του», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Σε ανάλυση στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφονται τρεις σημαντικότερες προβλέψεις στον τομέα της οικονομίας για το 2013, προτάσσοντας την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, δίνεται έμφαση στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ πιο φθηνή η χρηματοδότηση της παραμονής της, από το κόστος ενδεχόμενης εξόδου».