ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πατεντάτη παράβαση καθήκοντος από Βενιζέλο»

«Πατεντάτη παράβαση καθήκοντος από Βενιζέλο»

Παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή εγγράφου και φορολογικά αδικήματα από σκόπιμη ή αθέλητη αμέλεια, είναι τα αδικήματα που απαρίθμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ως «βάση παραπομπής» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Σκουρλέτη σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «ο κ. Βενιζέλος, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, κράτησε τη λίστα στα αζήτητα, την κράτησε στο συρτάρι του, για την ακρίβεια, στο σεντούκι του. Πάντως δεν έκανε αυτό που επέβαλε το καθήκον του. Άρα εδώ έχουμε μια πατεντάτη υπόθεση παράβασης καθήκοντος». Ερωτηθείς για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραμονές της διαβίβασης της συμπληρωματικής δικογραφίας στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε να παρατηρήσει:

«Δεν είπαν τα στελέχη μας ότι γνωρίζουν και ούτε θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Δεν ήταν αυτοί που είχαν στα συρτάρια τους τις λίστες, δεν ήταν αυτοί που, όπως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο Νταβός κάθισαν με τους Ελβετούς τραπεζίτες να συζητήσουν για το περιεχόμενο των λιστών».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, σχολιάζοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τον ρόλο των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, τόνισε πως την ίδια ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών των μνημονιακών κυβερνήσεων έπαιρναν μέτρα ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, «αμέλησαν, ξέχασαν κατά τους ίδιους -εγκλημάτησαν κατ' εμάς- να μην ψάξουν τη φοροδιαφυγή». Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο κ. Βίτσας είπε ότι το κόμμα του μιλάει «για υπεξαγωγή εγγράφου, που σημαίνει ότι έχει μέσα και την απόκρυψη και την αλλοίωση, και σ' αυτή τη λογική την παράβαση καθήκοντος όχι από πολιτική πλευρά αλλά από ποινική πλευρά».

Αναφερόμενος στον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, όπως θα προέκυπταν για τον καθένα ο οποίος έχει μια πρώτη πολιτική θέση και για τον τρόπο που επιλέγει τους συνεργάτες του». Ερωτηθείς για τον ρόλο του νυν υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ανακοίνωση που να αφορά τον κ. Στουρνάρα» αν και «μπορεί κανείς να του καταλογίσει ότι θα μπορούσε πολύ πιο γρήγορα να επιληφθεί της υπόθεσης».