ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρομετρικό χαμηλό στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Βαρομετρικό χαμηλό στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωπος με εσωτερικά προβλήματα και θέματα γραμμής εμφανίζεται ο πρόεδρος κ. Αλέξης Τσίπρας

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Τον σοβαρό προβληματισμό του κ. Αλέξη Τσίπρα προκαλούν τα εντεινόμενα προβλήματα συνεκτικότητας και έκφρασης που διαπιστώνονται στη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο περνά ο καιρός, ο πρόεδρος του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» - Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου διαπιστώνει τις δυσκολίες που κρύβει η επιθυμία του να διατηρηθεί πλουραλισμός στο κόμμα, την ώρα που πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο αυστηρής κριτικής με ενιαία γλώσσα απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενήργησαν οι VPRC για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και η Metron για τον «Επενδυτή» απεικονίζουν ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη «Νέα Δημοκρατία» ενώ στην τρίτη θέση φαίνεται να παγιώνεται η παρουσία της «Χρυσής Αυγής». Τα ζητήματα αυτά απασχολούν πολύ τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να κάνουν εκτιμήσεις για την εικόνα αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχουν γίνει σοβαρά σφάλματα επικοινωνιακής φύσεως, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς κ. Β. Διαμαντόπουλου αλλά και οι απόψεις που εκφράζουν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος για επιστροφή στην δραχμή. Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες του επιμένουν ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα «συστημικά κόμματα» ήταν και παραμένει η πολυφωνία του.

Οι σκέψεις του κ. Τσίπρα

Στην παρούσα φάση όμως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάτι τέτοιο αφού από την απειρία ορισμένων βουλευτών δεν γίνεται σαφής η στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και η εναλλακτική πρόταση που διατυπώνει για φιλολαϊκή διακυβέρνηση της χώρας, πάνω στην οποία θα στηθεί το σχέδιο υπέρβασης της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μη συγχωρήσει την επόμενη αστοχία που θα γίνει αφορμή στα επικοινωνιακά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να πλήξουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται ότι θα ήθελε να επιδείξουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα και συμμετοχή στα δρώμενα του κόμματος οι λεγόμενοι «κεντρογενείς», οι οποίοι τείνουν να επιβεβαιώσουν σενάρια που τους θέλουν να παίζουν ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος για τους κ.κ. Αλέξη Μητρόπουλο και Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και για τις κυρίες Σοφία Σακοράφα και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ομάδα των «τεσσάρων» δείχνει να τηρεί «αποστάσεις» από την ηγεσία αλλά από την αντίθετη πλευρά φαίνεται να υπάρχουν παράπονα. Στέλεχος της Κουμουνδούρου σχολίαζε χαρακτηριστικά ότι κακώς δεν εξετάσθηκε η πρόταση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος επιθυμούσε δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Με τον τρόπο αυτό θα διαλύονταν και οι φήμες ότι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία της Κουμουνδούρου και τυχαίνουν ειδικής μεταχείρισης.

Οκτώ στελέχη στο επιτελείο

Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερωθεί για τα θέματα αυτά και θα επιχειρήσει να διαλύσει την αχλή της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό προχωρεί και στη συγκρότηση εννιαμελούς επιτελείου με εκπροσώπους των συνιστωσών ώστε να καθοριστεί κοινή αντιπολιτευτική γραμμή και θα συνεδριάζει καθημερινώς το πρωί.

Εκτός από τον πρόεδρο θα συμμετέχουν οι κ.κ. Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπαλάφας, Ρούντι Ρινάλντι, Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Αντώνης Νταβανέλλος. Κι επειδή κάποιοι στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου σχολιάζουν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «ΠΑΣΟΚ γίναμε», τις συνεδριάσεις θα παρακολουθεί και η διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι κινήσεις αυτές πάντως δεν ανατρέπουν την εικόνα που καλλιεργούν όσοι ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε «βαρομετρικό χαμηλό» στα εσωκομματικά και τις δημοσκοπήσεις, κάνει φλερτ με τα άκρα, διγλωσσία και διάσταση απόψεων, ενώ έχει παράσχει πολιτική κάλυψη στον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Εκεί δεν χρειάζεται μόνο ο κ. Τσίπρας αλλά σύσσωμη η ηγετική ομάδα να ανατρέψουν την εικόνα αυτή.