ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ολάντ έρχεται να μας πουλήσει φρεγάτες

Ο Ολάντ έρχεται να μας πουλήσει φρεγάτες

Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για ακίνητα-φιλέτα του ελληνικού δημοσίου, την ΕΥΔΑΠ και τους υδρογονάνθρακες

Στην Αθήνα φτάνει αύριο Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποιώντας ολιγόωρη επίσημη επίσκεψη, στα πρότυπα της επίσκεψης Μέρκελ πριν λίγους μήνες.

Όπως έχει επίσημα ανακοινωθεί, οι συναντήσεις του περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Ενδέχεται δε να έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο. Δεν θα υπάρξει συνάντηση ούτε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη ούτε με τον κ. Αλ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπάρξει επίσης μία συνάντηση με επιχειρηματίες, όπως είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως τώρα οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς».

Η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο κ. Ολάντ σε πρώτο στάδιο να διατυπώσει ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Το ενδιαφέρον των Γάλλων εστιάζεται στους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του τουρισμού, ενώ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για την ΕΥΑΘ.

Ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται ο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Πιερ Μοσκοβισί, την υπουργό Τουρισμού Σίλβια Πινέλ και σημαντικούς Γάλλους επιχειρηματίες.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης και οι… φρεγάτες!

Ο κ. Ολάντ δεν έρχεται στην Ελλάδα μόνο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει και από το Παρίσι με μια απλή δήλωση.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 13 Φεβρουαρίου το newsbomb.gr, στόχος του Γάλλου Προέδρου είναι να εξασφαλίσει μερίδιο για τη χώρα του στα «ασημικά» της Ελλάδας που εκποιούνται.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες τις οποίες είχε αποφασίσει να αγοράσει η Ελλάδα, αλλά τελικά δεν το έκανε λόγω υψηλού κόστους.

Η απόφαση να ανακινηθεί το ζήτημα των φρεγατών FREMM εντυπωσιάζει. Και αυτό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα.

Οι Γάλλοι όμως δεν δίσταζαν να «σπρώξουν» τις φρεγάτες τους ακόμα και επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου που η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο όταν εκείνος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήδη το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πλευρά εμφανίζεται να προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS. Η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αυτό θα συνιστούσε «φιλί ζωής» για εκείνη. Το σκεπτικό είναι σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον.

Στους κόλπους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές εισηγήσεις επί των FREMM. Η πρόσφατη όμως συζήτηση περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα των υποστηρικτών τους. Μάλιστα σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Σε αυτές θα συζητηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο κ. Ολάντ αναμένεται να εκφράσει το ενδιαφέρον της γαλλικής Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον εντός της ελληνική ΑΟΖ