ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κομίζει στην Ελλάδα ο Ολάντ

Τι κομίζει στην Ελλάδα ο Ολάντ

Ποια είναι τα σχέδια της Γαλλίας και για ποια «ασημικά» της Ελλάδας ενδιαφέρεται

Ελλάς – Γαλλία, οικονομική συμμαχία είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ σήμερα Τρίτη στην Αθήνα.

Η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε πρώτο στάδιο ο Γάλλος πρόεδρος να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας και να στείλει μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό.

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι με την επίσκεψη Ολάντ επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας.

Δημοσιεύματα Γαλλικών εφημερίδων σημείωναν «Στόχος του Ολάντ είναι να κομίσει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης, αλλά επίσης να βρει οικονομικές συνεργασίες».

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών με τον Γάλλο πρόεδρο, κάτι που δεν είχε συμβεί με την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ.

Η περίπτωση του Φ. Ολάντ είναι τελείως διαφορετική καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαφωνήσει ανοικτά με την Γερμανίδα Καγκελάριο για το ελληνικό πρόβλημα.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, την οποία διοργανώνει ο ΣΕΒ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έρχεται στην Ελλάδα μόνο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος του Γάλλου Προέδρου είναι να εξασφαλίσει μερίδιο για τη χώρα του στα «ασημικά» της Ελλάδας που εκποιούνται.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες Fremm, τις οποίες είχε αποφασίσει να αγοράσει η Ελλάδα, αλλά τελικά δεν το έκανε λόγω υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πλευρά εμφανίζεται να προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS. Η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αυτό θα συνιστούσε «φιλί ζωής» για εκείνη. Το σκεπτικό είναι σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον.

Οι Γάλλοι επίσης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του τουρισμού, ενώ «γλυκοκοιτούν» και την ΕΥΑΘ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ολάντ

Στις 11:30 το πρωί φθάνει στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 15:00 ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 15:35 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην Γαλλική Πρεσβεία.

Στις 16:00, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσουν εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.

Ο κ.Ολάντ θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.