ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπανδρέου απέσυρε την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους

Ο Παπανδρέου απέσυρε την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους
Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε το νέο χαράτσι για τους ημιυπαίθριους που προέβλεπε η εγκύκλιος Ντόλιου, ο πρωθυπουργός την απέσυρε...

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Σινάνη

Μετά τη σύγχυση και την αγανάκτηση που προκάλεσε στους πολίτες το θέμα των ημιυπαίθριων και το νέο χαράτσι που κλήθηκαν να πληρώσουν με την εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος, η κυβέρνηση την απέσυρε με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος δημιούργησε ασάφεια, ενώ οι πολίτες αισθάνθηκαν εξαπατημένοι, αφού, παρότι πλήρωσαν ήδη αρκετά χρήματα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, θα έπρεπε να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης.

Το αλαλούμ που επικράτησε πυροδότησε και ενδοκυβερνητική κόντρα, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να είναι ενοχλημένος με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος και την Τίνα Μπιρμπίλη να λέει ότι την έχουν "αδειάσει" και ότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να είναι σε γνώση του κ. Ραγκούση!

Όπως προκύπτει από την πλευρά Ραγκούση, την εν λόγω εγκύκλιο εξέδωσε ο υφυπουργός χωρίς προηγουμένως να τον ενημερώσει.

Πρόκειται δηλαδή όχι για κεντρική επιλογή του υπουργείου αλλά για πρωτοβουλία του κ. Ντόλιου.

Η κ. Μπιρμπίλη από την άλλη, ήατν εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την κατάσταση, καθώς θεωρεί ότι την "αδειάζουν".

Πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών χρωστάει λεφτά στους Δήμους και αυτός είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να τα "συμψηφίσει". Κοινώς "πάρτε τα μέσω των ημιυπαίθριων".

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως, ενέμενε στην αναδρομική επιβολή προστίμων για τους ημιυπαίθριους και διέψευδε μέχρι πριν από λίγη ώρα τα περί αναστολής που ακούγονταν και γράφονταν τις τελευταίες ώρες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του newsbomb.gr με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ντόλιο, μας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την μη καταβολή δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ανταποδοτικά τέλη) και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώνονται και αφορούν κλειστούς ημιυπαίθριους, πιλοτές ή υπόγεια.

«Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι απόφαση της κ. Μπιρμπίλη. Δικός της νόμος είναι αυτός που αφορά στους ημιυπαίθριους» λέει ο κ. Ντόλιος.

Ο κόσμος πάντως έχει εξοργιστεί με τα απανωτά χαράτσια.

Δεν φτάνει που όσοι ήθελαν να είναι συνεπείς και νομοταγείς πλήρωσαν το χαράτσι των ημιυπαίθριων με το οποίο η κυβέρνηση έλεγε ότι θα "καθάριζαν" για 40 χρόνια (οι περισσότεροι το έχουν ήδη μετανιώσει, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η τακτοποίησή τους ήταν υποχρέωση των κατασκευαστών), τώρα θα έπρεπε παρά τα όσα προβλέπει η ρύθμιση της Μπιρμπίλη, να «φεσωθούν» αναδρομικά για να εισπράξουν λεφτά οι Δήμοι.

Τη λύση στο μπάχαλο που επικράτησε έδωσε -ευτυχώς- ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παναδρέου.

Την εξ ολοκλήρου ανάκληση της εγκυκλίου, βάσει της οποίας καλούνταν οι δημότες που τακτοποιούν ημιυπαίθριους χώρους, να καταβάλουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη που τους αφορούν, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος.

«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.

Διαβάστε επίσης:

Νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες-Οι ημιυπαίθριοι στα τέλη