ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινεζικό ενδιαφέρον για το Ελευθέριος Βενιζέλος

Κινεζικό ενδιαφέρον για το Ελευθέριος Βενιζέλος

Δύο κινεζικοί κολοσσοί προσπαθούν να σπάσουν το προτεκτοράτο των Γερμανών στο αεροδρόμιο

Συνάντηση με το Γιάννη Στουρνάρα και ίσως και τον πρωθυπουργό θα έχουν σήμερα εκπρόσωποι δύο μεγάλων κινεζικών εταιριών, σε μία συνάντηση με έντονο παρασκήνιο. Πριν λίγες ημέρες βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο των χαριστικών όρων παραχώρησης του αεροδρομίου στη γερμανική Hochtief, το οποίο φέρει την υπογραφή του Κώστα Σημίτη.

Σήμερα όμως, δύο κινεζικές εταιρίες, η Shenzen Airport και η Friedman Pacific Asset Management θα δουν τον Υπουργό Οικονομίας με προφανή σκοπό τη συζήτηση για αγορά του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως προκύπτει, η Shenzen Airport διαχειρίζεται σήμερα το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας ενώ η Friedman είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης αεροσκαφών.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που οι δύο κινεζικές εταιρίες προσπαθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το Ελευθέριος Βενιζέλος, μιας και το 2011 είχαν με επιστολή τους στο Γιώργο Παπανδρέου καταθέσει πρόταση εξαγοράς, που προφανώς δε βρήκε ανταπόκριση. Δεν ήταν και στα καλύτερα του τότε ο ΓΑΠ και δεν τολμούσε να στεναχωρήσει και τους Γερμανούς φίλους του.