ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος «απαιτεί» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ο Βενιζέλος «απαιτεί» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Μπαράζ ενστάσεων και αντιπροτάσεων από το ΠΑΣΟΚ για τις διατάξεις που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «Σκούπα» και θα καταθέσει την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στη σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους τη ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ απαιτεί να ενσωματωθεί «εδώ και τώρα» διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.

Κατά τη διάρκεια της διακομματικής σύσκεψης μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους του κόμματός του και έθεσε τρία θέματα:

- Να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο και διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% «για να προλάβουμε την τουριστική περίοδο». Η πρόταση «απαντά» προφανώς στην εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά, ότι θέλει να θέσει το αίτημα στην Τρόικα τον Ιούνιο, αλλά οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως τα δημοσιονομικά στοιχεία επιτρέπουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Κύκλοι που πρόσκεινται στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως έκαναν λόγο για «επικοινωνιακές» προτάσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού το θέμα θα εξεταστεί τον Ιούνιο.

- Να «κλείσει» μέχρι τον Ιούνιο το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Να ενταχθούν αν θέλουν στην ρύθμιση των 48 δόσεων και όσοι έχουν οφειλές το 2013 αλλά και όσοι ήσαν συνεπείς στις προηγούμενες ρυθμίσεις, γιατί έτσι που διαμορφώνεται «τιμωρούνται».

- Να δοθεί σε όλους τους ανασφάλιστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Από πλευράς της ΝΔ, υπεβλήθη πρόταση για να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του «ενιαίου φόρου» - ΕΕΤΗΔΕ για ακίνητα σε περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης (λαϊκές συνοικίες κλπ) και όχι «οριζόντια» για όλους κατά 15%. Η ΔΗΜΑΡ πρότεινε, να υπάρξει φέτος ολική απαλλαγή για τους μακροχρόνια άνεργους και για όσα νοικοκυριά είναι και οι δύο σύζυγοι άνεργοι.

Όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψηφοφορία τα κόμματα της συμπολίτευσης, πληροφορίες ανέφεραν πως πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές, αν και είναι μάλλον αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις με τα όσα έχουν ψηφιστεί μέσα σε αυτή τη Βουλή....

Είναι πραγματικά αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι τρία κόμματα που έχουν ψηφίσει την εξ ολοκλήρου παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας, της υγείας των πολιτών τους και έχουν υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας, ότι θα τα «έσπαγαν» για τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Απλά το πιθανότερο είναι, ότι πρόκειται για άλλη μία κακόγουστη «επίδειξη» δήθεν πολιτικής πυγμής, (με λίγο «συζυγικό νάζι» λόγω μη ανασχηματισμού), αλλά όπως πάντα ο πόντοι από το «καλσόν» ανοίγουν σύντομα και εντυπωσιακά!