ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων

Ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων

Ούτε ευρώ δεν πρόκειται να λάβουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που κλείνουν

Εν κρυπτώ και χωρίς καμία κοινωνική συνείδηση, η κυβέρνηση πέρασε άρθρο με το οποίο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά τα έσοδα του κράτους

Με το άρθρο 33 του Ν.4141-2013 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Απριλίου, οι απαιτήσεις του Δημοσίου προηγούνται αυτών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δήλωσαν πτώχευση, ενώ μέχρι πρόσφατα πρώτα αποπληρώνονταν οι εργαζόμενοι.

Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΓΣΕΕ, με το Γιάννη Παναγόπουλο να δηλώνει πως μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης κανένας εργαζόμενος δεν υπάρχει πιθανότητα να αποζημιωθεί. Στο ίδιο κλίμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας στηλιτεύοντας την επιλογή της Κυβέρνησης να περάσει την τροπολογία νύχτα. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του αναφέρει πως πλέον «κατ' ουσίαν εξανεμίζεται πλήρως η δυνατότητα ικανοποίησης των εργαζομένων για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ή έστω ένα μικρό μέρος των απαιτήσεων τους».

Φυσικά ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής. Να ικανοποιήσει το αίτημα της τρόικα για αύξηση των εσόδων αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτό εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους που έμειναν στο δρόμο.