ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός ξανά στην τρικομματική για τους ανέργους

Χαμός ξανά στην τρικομματική για τους ανέργους

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το ΠΑΣΟΚ, εν όψει μάλιστα της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την Κυριακή το βράδυ, εξαιτίας του ότι στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις της Ιπποκράτους για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε υποσχεθεί στο ΠΑΣΟΚ ότι θα συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο την πρώτη από τις τρεις διατάξεις που είχε προτείνει. Όταν όμως αντιλήφθηκαν στην Ιπποκράτους ότι αυτό δεν συνέβη, οι κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας έσπευσαν να επικοινωνήσουν με τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας εξηγήσεις.

«Ο κ. Στουρνάρας μας είχε πει ότι θα περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο και τώρα μας λέει πως θα έρθουν αργότερα. Δεν είναι κατάσταση αυτή» σχολίαζε χαρακτηριστικά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι πρόκειται για... τεχνικό θέμα και αιτιολογήθηκε ότι δεν συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο, καθώς δεν πήρε εγκαίρως στα χέρια του την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις, κατέθεσε την τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτή περιλαμβάνει προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές σε συγκεκριμένους κλάδους και μείωση προϋποθέσεων για ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, εφόσον προλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποτιμήσει σε δημοσιονομικούς όρους τις οικονομικές επιπτώσεις των ρυθμίσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί σε νέο νομοθέτημα.

Ειδικότερα, η τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα περιλαμβάνει:

• Προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε εκτέλεση Ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την ενίσχυση ανέργων, ιδιαίτερα από μειονεκτούσες ομάδες όπως οι οικογένειες χωρίς εργαζόμενους και οι νέοι.

• Δυνατότητα υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες κατά 10% εργοδοτικές εισφορές.

• Πρόταση για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους.

Ειδικότερα, προτείνεται βελτίωση των προϋποθέσεων για την ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, προκειμένου να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη.

Μειώνονται οι ημέρες ασφάλισης από 600 που προβλέπεται σήμερα σε 300 και αύξηση 100 ανά έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας, για ασφαλιστική κάλυψη ανέργων που έχουν ασφαλιστεί σε ταμεία μισθωτών.