ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφάρι επενδύσεων Σαμαρά στην Κίνα

Σαφάρι επενδύσεων Σαμαρά στην Κίνα

Ένα ταξίδι "μπορεί να φέρει την άνοιξη;"

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργεί η κυβέρνηση για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά σε Πεκίνο και Σαγκάη τις προσεχείς ημέρες.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά με αυτόν τον τρόπο να φέρει τις πολυπόθητες επενδύσεις στην Ελλάδα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κινεζικού "υπερ-γίγαντα". Διαβάζουμε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κίνα με συνοδεία μίας πολυπληθούς ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών. (Άραγε με τίνος λεφτά οι 50 επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον κ. Σαμαρά στην Κίνα; Ελπίζουμε να μην μεταβούν μετά των συζύγων τους, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγαλεπίβολων ελληνικών κυβερνητικών αποστολών... Και ο νοών νοείτο).

Το μεγάλο ερώτημα όμως που τίθεται γύρω από το "εγχείρημα" του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα είναι ένα: είναι άραγε τέτοιου τύπου ταξίδια αρκετά για να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να βρει πραγματικά ανταπόκριση από τους Κινέζους και γενικότερα τους μεγαλοεπενδυτές του εξωτερικού; Ο σκεπτικισμός είναι σίγουρα αναμενόμενος όταν αντίστοιχες περιπτώσεις δήθεν "προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό" δεν ήταν τίποτε περισσότερο από "ντόλτσε βίτα" κάποιων μανδαρίνων της εξουσίας, οι οποίοι βρίσκουν αφορμή για να κάνουν ένα ταξίδι αναψυχής και να ζήσουν για λίγες ημέρες την... μεγάλη ζωή.

Το NEWSBOMB δεν αμφισβητεί ούτε υποβαθμίζει φυσικά την σημαντικότητα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού για προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό όμως που περιμένουν οι πολίτες είναι να μην εξελιχθεί ένα τέτοιο ταξίδι σε μία "ιλαροτραγωδία" στην οποία θα δαπανηθούν λεφτά για μία κυβερνητική αποστολή με μοναδικό σκεπτικό το "θεαθήναι".

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι οι καλύτερες και κανείς δεν αμφισβητεί ότι παλεύει για το καλύτερο. Όμως οι πολίτες περιμένουν να δουν πράξεις και όχι λόγια, απτά αποτελέσματα και όχι υποσχέσεις και ευχολόγια.