ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Τσοχατζόπουλου-Εισαγγελείς: Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα

Δίκη Τσοχατζόπουλου-Εισαγγελείς: Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα

Την απόρριψη της ένστασης για εξάλειψη του αξιοποίνου που υπέβαλε η υπεράσπιση του Α. Τσοχατζόπουλου, ζήτησε η Εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδηλίνη, υποστηρίζοντας ότι η αποσβεστική προθεσμία της Βουλής είναι ταυτόσημη με αυτή της παραγραφής.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον νέο νόμο για το ξέπλυμα, νόμος του 2008, τα αδικήματα που έχουν υποπέσει σε παραγραφή όπως πχ αυτό της δωροδοκίας, δεν συμπαρασύρουν στην παραγραφή και το αδίκημα του ξεπλύματος.

«Άκουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρ’oλ’αυτά και εδώ είναι η διαφωνία μου, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι'αυτό, σε ότι αφορά την δικαστική λειτουργία εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι» τόνισε η κ. Αδηλίνη.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να απορριφθεί και η ένσταση της Βίκυς Σταμάτη η οποία δια του συνηγόρου της υποστήριζε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο ελληνικός ποινικός κώδικας, αλλά ο ελβετικός, ο οποίος το διάστημα που κατατέθηκαν τα χρήματα σε λογαριασμό της δεν τιμωρείτο εκεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από την πλευρά του ο έτερος εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος απαντώντας στον συνήγορο υπεράσπισης του πρώην υπουργού που έκανε λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε βάρος του εντολέα του τόνισε: «Ο εισαγγελέας γι'αυτό εγκατέστη. Έχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αληθινή κατάσταση. Έχει υποχρέωση να συμβάλλει στην ανεύρεση της αλήθειας. Αναζητών όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Υπάρχει μόνο η διαδικασία και ότι προκύψει από αυτή. Τώρα, όσον αφορά την κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ: Η σύναψη των συμβάσεων και οι αποφάσεις δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Η ώρα των εισαγγελέων

Στο νοσοκομείο η Βίκυ Σταμάτη

Δίκη Τσοχατζόπουλου: O Άκης στο δικαστήριο (ΦΩΤΟ)