ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Καμίνη με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Συνάντηση Καμίνη με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Συνάντηση με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης εμφανίστηκε πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια σε τεχνογνωσία και θέματα καινοτομίας στο Δήμο Αθηναίων, με τον κ. Καμίνη να αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ήταν μια πολύ θερμή και ειλικρινής συνάντηση» δήλωσε ο κ. Καμίνης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε.

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Μπλούμπεργκ βρίσκεται στο τέλος της τρίτης θητείας του και όλες ήταν πάρα πολύ πετυχημένες. Οπότε έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά απ' αυτόν», πρόσθεσε.

Προηγήθηκε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα εθελοντισμού στις πόλεις. «Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σ' έναν δήμο, ο οποίος θεωρείται σε πάρα πολλά ζητήματα πρωτοπόρος, ειδικά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

«Είχαμε φροντίσει να έρθουμε σε επαφή και με υπηρεσίες του για να μάθουμε περισσότερα για το πως διασυνδέεται ο δήμος με τις ομάδες των ενεργών πολιτών», ανέφερε και υπογράμμισε: «εμείς θέλαμε να ενημερωθούμε πάνω σ' αυτή την πρωτοβουλία γιατί σκεφτόμαστε να τη μεταφέρουμε στην Ελλάδα, προσαρμόζοντάς την φυσικά στα ελληνικά δεδομένα και να κάνουμε κοινωνούς αυτής της προσπάθειας και άλλους δήμους της χώρας. Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι τα τελευταία επτά χρόνια, ομάδες πολιτών ενεργοποιούνται διαρκώς κατά τρόπο αυθόρμητο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να φροντίσουν το δημόσιο χώρο και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο δήμος έχει υποχρέωση να τους συμπαρασταθεί, να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της εγκληματικότητας και οι τρόποι με τους οποίους η Νέα Υόρκη αντιμετώπισε αυτό το φαινόμενο, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «δεν επεκταθήκαμε σ' αυτά τα θέματα πάρα πολύ. Είμαστε πολύ ενήμεροι της μεγάλης προόδου που έχει κάνει ο Δήμος της Νέας Υόρκης σ' αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σε εμάς το θέμα της καταστολής, της εγκληματικότητας και της δίωξης του εγκλήματος γενικότερα είναι ένα θέμα που δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του δήμου, κανενός δήμου στη χώρα, είναι θέμα κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας από ομογενείς σε άτομα και ομάδες του ελληνικού λαού που έχουν ανάγκη, επισήμανε ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με ομογενειακές οργανώσεις, οι οποίες βοηθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Αθήνα. Εκείνο που φροντίζουμε να έχουμε διασφαλίσει είναι πάντα να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας απέναντι στους ανθρώπους που δωρίζουν και έχουμε διασφαλίσει στον κόμπο αλληλοβοήθειας του δήμου ότι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα που ακριβώς δόθηκε η προσφορά του».