ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινεζικό ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηρόδρομους

Κινεζικό ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηρόδρομους

-Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα μας «μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης» και ενθάρρυνε εκ νέου τους κινέζους επιχειρηματίες να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

«Η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, και άλλα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προιόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο το win-win», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., οι υποδομές της χώρας, και το εργατικό δυναμικό που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες, αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης της κινεζικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η πολιτική της Αθήνας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολυμέτωπη πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

«Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι συμφωνίες

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, όπου επιβεβαιώθηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στον Πειραιά αλλά και η προοπτική κινεζικών επενδύσεων στους σιδηρόδρομους, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο όγκος των συναλλαγών μπορεί να φθάσει έως το 2015 τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ επίσης υπάρχουν τεράστια περιθώρια για εξαγωγές, λαδιού και μαρμάρου από την Ελλάδα.

Παράλληλα υπεγράφησαν πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών που αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα ακίνητα και η ναυτιλία.

Μεταξύ αυτών το Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών, το Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία Huawei όπως και την ΖΤΕ που στοχεύουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα διαμετακομιστικά κέντρα για την προώθηση των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Σήμερα Παρασκευή ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ.