ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κούρκουλα-Σεμέτα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ

Συνάντηση Κούρκουλα-Σεμέτα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για θέματα φορολογίας, τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης, Άλγκιρντας Σεμέτα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σεμέτα τόνισε ότι είχε μια πολύ καλή και χρήσιμη συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, όσον αφορά στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, όπως η φορολογία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις τους εστιάστηκαν στις προτεραιότητες που θα έχει σε αυτούς τους τομείς η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και στη συνεργασία για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας σε αυτά τα πεδία.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συζητήθηκαν τα πολύ σημαντικά ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του κ. Σεμέτα, τα οποία προβλέπεται να ωριμάσουν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2014. «Είναι ζητήματα που άπτονται του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και της απλοποίησης του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη διαρροή εσόδων επειδή το σύστημα δεν είναι απλοποιημένο» σημείωσε ο κ. Κούρκουλας.

Επίσης, ανέφερε ότι εξετάστηκε η προσπάθεια να αποφευχθούν διάφορα τεχνάσματα, τα οποία κάνουν πολλές εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φορολογίας και κυρίως το πολύ σημαντικό ζήτημα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το οποίο είναι κάτι, όπως είπε ο υφυπουργός, που συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό και υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις της Επιτροπής, ώστε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες να υπόκεινται σε ένα μικρό φόρο.

«Υπάρχουν 11 χώρες αυτή τη στιγμή που υποστηρίζουν την εφαρμογή αυτού του φόρου και αυτές μάλλον θα προχωρήσουν μόνες τους στην υλοποίηση, που θα είναι ένας πόρος συνολικός, που μπορεί να βοηθήσει και στις αναπτυξιακές προσπάθειες, ιδίως για χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η δική μας» επεσήμανε ο κ. Κούρκουλας.