ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τρόικα χαιρετίζει την τοποθέτηση Μητσοτάκη στο Διοικ. Μεταρρύθμισης

Η Τρόικα χαιρετίζει την τοποθέτηση  Μητσοτάκη στο Διοικ. Μεταρρύθμισης

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θεωρούν τον Κυριάκο «φερέγγυο συνομιλητή».

Πολύ πιθανή είναι η παράταση από την Τρόικα στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προτίθεται να ζητήσει άμεσα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWSBOMB, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βρυξέλλες θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη "πολιτικό υψηλού κύρους" και "φερέγγυο πρόσωπο", κάτι που ανοίγει τον δρόμο να κάνουν αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να δοθεί πίστωση χρόνου μέχρις ότου βρεθούν οι 12.500 δημόσιου υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οι δανειστές μας φέρονταν όλο το προηγούμενο διάστημα να είναι εξαιρετικά εκνευρισμένοι με την στάση και τους χειρισμούς του πρώην Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, καθώς του καταλόγιζαν "απροθυμία" να προωθήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα ως απόρροια του Μνημονίου. Η αντικατάστασή του Μανιτάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε τους δανειστές μας να ανακουφιστούν καθώς η εντύπωση που επικρατεί στους κόλπους Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον νέο Υπουργό είναι ιδιαίτερα θετικές.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, σε επίσκεψη που είχε κάνει προ μηνών στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στα στελέχη του Ταμείου την άποψη ότι "απολύσεις πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο, αλλά όλα πρέπει να γίνουν με αξιοκρατία". Αυτή η φράση όπως εκτιμούν κύκλοι των δανειστών μας, θα είναι και το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν άμεσα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ένα: αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να κερδίσει την απαιτούμενη πίστωση χρόνου, ώστε να οργανώσει τις διαδικασίες κινητικότητας και διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με την απαιτούμενη διαφάνεια και αξιοκρατία, δεν θα είναι απλά μία δική του προσωπική επιτυχία. Αλλά θα δώσει και μία σημαντική ανάσα στην κυβέρνηση, η επιτυχία ή η αποτυχία της οποίας εξαρτάται από τις επιδόσεις Υπουργών σε νευραλγικές θέσεις, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.