ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομπάμα: Δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι στη λιτότητα

Ομπάμα: Δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι στη λιτότητα

Μήνυμα με αποδέκτη το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες απέστειλε ουσιαστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ουσιαστικά, αυτό που επιζητούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλαδή μία κουβέντα του Πλανητάρχη με αποδέκτη την Ευρώπη, το πέτυχε με τον Μπαράκ Ομπάμα να λέει ευθέως πως «δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση!».

Σαφώς, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε, ότι πρέπει να επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά για την προσπάθεια που γίνεται στην χώρα μας, ωστόσο τόνισε, «ότι όπως μας έχει δείξει ιστορία μία χώρα γνωρίζει ανάπτυξη μόνο όταν έχει θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα και τότε μπορεί πιο εύκολα να πληρώσει το χρέος της, παρά όταν οι πολίτες της είναι απελπισμένοι».

obsam376372623112233333

Από την πλευρά του όμως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του ιδιαίτερα τον εξωπραγματικό δείκτη ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας με ποσοστό ειδικά στους νέους, μεγαλύτερο του 60%.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησαν επίσης εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, για το οποίο μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει λύση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα μας είναι πιστή στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε πως υπάρχει έναν ανοιχτό «παράθυρο» για την επίλυση του Κυπριακού, με λύση που θα σέβεται όμως την διεθνή νομιμότητα.

Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε επί λέξει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ.

«Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο που προτίθεται να ασκήσει η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προτεραιότητα να προχωρήσει η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ, κάτι που όπως τόνισε, θα δημιουργήσει επενδύσεις ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ειδικά για νεόυς ανθρώπους, που είναι και το ζητούμενο, όπως τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Ομπάμα μέσω Σαμαρά θα στείλει μήνυμα στη Μέρκελ»

«Ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας»

ΗΠΑ: Η επίσκεψη Σαμαρά υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με φόντο οικονομία και ενέργεια