ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Σαμαρά στον Πούτιν!

Επιστολή Σαμαρά στον Πούτιν!

Στα τέλη Ιουλίου έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου επιστολή που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και απευθύνεται προσωπικά στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το μήνυμα που περνά ο πρωθυπουργός στην επιστολή του είναι σαφές: η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζητεί από τον Β. Πούτιν να υπάρξει ανάλογη έκπτωση και για τη χώρα μας», όπως αναφέρει το Capital.gr,.

Αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω επιστολή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, το δημοσίευμα επισημαίνει:

«Δηλώνει ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και άρα είναι ζωτικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της Gazprom και της ΔΕΠΑ ξεπερνά τα όρια της εμπορικής διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο εταιρειών και αποτελεί για την ελληνική πλευρά «πολιτικό ζήτημα» με μεγάλη βαρύτητα για την ελληνική πλευρά και την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για ανάκαμψη. Με την επιστολή αυτή άλλωστε η Gazprom επί της ουσίας αντιμετωπίζεται ως "ρωσικό κράτος".

Είναι η πρώτη επίσημη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ , από την οποία απεσύρθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Gazprom.