ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Βαριές ποινές για αδήλωτους εργαζόμενους

Βρούτσης: Βαριές ποινές για αδήλωτους εργαζόμενους

Τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία θα ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων με το οποίο θα εφαρμοστεί το νέο ποινολόγιο αλλά και η νέα διαδικασία επιβολής των προστίμων για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας, η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, από την 15-09-2013, για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι με το νέο αυτό κανονιστικό πλαίσιο προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται άμεσα κατά δέσμια αρμοδιότητα των Επιθεωρητών εργασίας με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία θα ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο - 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους, 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – ενώ οι ποινές αυτές θα επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Βρούτσης: Κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα η αδήλωτη εργασία

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν έλεγα ότι η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Το εννοούσα.

Σήμερα έχοντας επιβάλει το επιτόπιο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, το υψηλότερο για την αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί ποτέ, το επιβεβαιώνω. Το έχω επαναλάβει πολλές φορές και το τονίζω άλλη μία φορά:

Είναι υψηλού ρίσκου απόφαση, αν όχι καταστροφική, για τον ίδιο τον επιχειρηματία να διατηρεί πλέον αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Γι’ αυτό και στέλνω σήμερα μία τελευταία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους:

Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών».

Κερκέρογλου: Προχωρούμε την εφαρμογή του νέου πλαισίου

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εργασίας ανταποκρίνεται στην απαίτηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην απαίτηση των εργαζομένων αλλά και την ανάγκη των καιρών για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και πάταξη της μαύρης εργασίας.

Με το νέο, πράγματι, αυστηρότατο πλαίσιο προστίμων και τους στοχευμένους και συντονισμένους ελέγχους προχωρούμε από 15 Σεπτέμβρη στην εφαρμογή του νέου πλαισίου. Έχει δοθεί κατεύθυνση για συνεργασία και σύσταση μικτών κλιμακίων του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Νομίζω ότι όλος ο σχεδιασμός, που σας έχουμε ανακοινώσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ξεκινά πλέον με τις καλύτερες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων