ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Στη χωροταξία, η χώρα αποκτά μία νέα αντίληψη για το αύριο

Καλαφάτης: Στη χωροταξία, η χώρα αποκτά μία νέα αντίληψη για το αύριο

«Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και στη χωροταξία, η χώρα αποκτά μία νέα αντίληψη για το αύριο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, αποστέλλοντας στα γραφεία των συναρμόδιων υπουργών και γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων τις εκθέσεις αξιολόγησης των ισχυόντων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού & αειφόρου ανάπτυξης για δέκα περιφέρειες της επικράτειας (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Κρήτης).

«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα ρυθμιστούν εκκρεμότητες, ετών ή και δεκαετιών και ότι θα εκσυγχρονιστούν οι προβλέψεις της νομοθεσίας που αφορούν το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, τα αυθαίρετα. Το πραγματοποιήσαμε. Οι σχετικοί νόμοι ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται ήδη», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης. Επισημαίνει δε ότι «σειρά έχουν τώρα τα περιφερειακά χωροταξιακά σχέδια, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, η μεταρρύθμιση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

Ενώ, καταλήγοντας ο κ. Καλαφάτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κινούμαστε πάντα με όρους πραγματικότητας, μακριά από παθογένειες και νοοτροπίες του παρελθόντος. Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και στη χωροταξία, η χώρα αποκτά μία νέα αντίληψη για το αύριο». Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, η αναγκαιότητα αναθεώρησης των ισχυόντων περιφερειακών πλαισίων, καθώς και τα βασικά προβλήματα ή προοπτικές που προέκυψαν από αυτή τη φάση συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, στην εναρμόνιση των περιφερειακών πλαισίων με το ισχύον γενικό πλαίσιο χωροταξίας, καθώς και με τα εγκεκριμένα ειδικά πλαίσια (π.χ. τουρισμού, ΑΠΕ, βιομηχανίας, ιχθυοκαλλιέργειας κ.λπ). Επίσης, αφορούν στην εναρμόνιση των πλαισίων με τις νεώτερες θεσμικές αναπτυξιακές ρυθμίσεις και τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, στην ισχυροποίηση των αστικών κέντρων καθώς επίσης και την υποστήριξη ενός προτύπου ανάπτυξης της υπαίθρου βασισμένου στην αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπλέον, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας αγροτικής στρατηγικής πολιτικής σε επίπεδο περιφερειών με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας ΚΑΠ και ο καθορισμός των όρων και δυνατοτήτων συνύπαρξης μεταξύ εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αειφορίας. Ενώ βασική προτεραιότητα αποτελούν επίσης η ενίσχυση του τουρισμού, η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων και των συνδυασμένων μεταφορών και στη συνετή διαχείριση των υδατικών πόρων και η πρόληψη των κινδύνων φυσικών καταστροφών.

Το στάδιο που ακολουθεί τη σύνταξη των εν λόγω εκθέσεων, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, αφορά στην αναθεώρηση των ισχυόντων πλαισίων κατά τρόπο ώστε να ενσωματωθούν σε αυτή οι νεώτερες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και να επιτευχθεί ο συντονισμός και την εναρμόνιση των επί μέρους προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων της χώρας.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στην επιστολή του προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ζητά να γνωστοποιηθούν τα πορίσματα αυτά στις υπηρεσίες και τους φορείς που εποπτεύουν, ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά την προώθηση μέτρων, προγραμμάτων, δράσεων, ενεργειών και ρυθμίσεων αρμοδιότητάς τους που αφορούν την εφαρμογή των Περιφερειακών Πλαισίων, προκειμένου να προωθηθεί ο ολοκληρωμένος χωρικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός.

Διαβάστε επίσης:

Καλαφάτης: Τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να δηλωθούν τα αυθαίρετα