ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονία του Π. Φύσσα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία

ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονία του Π. Φύσσα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία

Με αφορμή την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τα κρούσματα βίας και τη Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία»...


«Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα και την προκλητική αδράνεια των αρχών στην πρόληψη και την καταστολή της. Η στάση ανοχής ή και συγκάλυψης της αστυνομίας αποκαλύπτει τις σοβαρές ευθύνες της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και της προϊστάμενης πολιτικής ηγεσίας, καθώς και την έλλειψη πραγματικής βούλησης για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και της φασιστικής βίας», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η σχέση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, για την οποία το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνώριζε αλλά κώφευε, τώρα αποκαλύπτεται στην πλήρη της διάσταση. Αυτή η εγκληματική στάση της κυβέρνησης οδήγησε τελικά στη γιγάντωση του φαινομένου της ναζιστικής βίας».

Τέλος, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Είναι επιτακτική ανάγκη η εις βάθος διερεύνηση όλων των καταγγελιών, η απομάκρυνση των ακροδεξιών θυλάκων από την αστυνομία, η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, αλλά και η ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας».

Η έκθεση του συνηγόρου του πολίτη, κάνει λόγο για:

«281 κρούσματα σε ενάμιση χρόνο. 135 από τα 281 περιστατικά που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 οδήγησαν σε τουλάχιστον 400 τραυματισμούς και 4 δολοφονίες

71 περιστατικά συνδέονται με μέλη της Χ.Α., 47 με μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο ρυθμός των επιθέσεων αυξήθηκε με την εμφάνιση και την άνοδο της Χ.Α. Τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων υποδηλώνουν την ύπαρξη οργανωμένων πολιτοφυλακών.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας δεν καταγγέλλεται ή δεν καταγράφεται. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει μόλις το 1/3 όσων καταγράφηκαν από τον ΣτΠ. Το Α.Τ. Ομονοίας αναφέρει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για ύπαρξη περιστατικών ρατσιστικής βίας, ενώ προβληματίζει η αδράνεια και ολιγωρία της αστυνομίας, που ή απλώς παρακολουθεί ή συλλαμβάνει τα θύματα ή αρνείται να παραλάβει μηνύσεις ή συστήνει στα θύματα να φύγουν από την Ελλάδα.

Ακόμα, χαρακτηρίζει προσχηματική την έρευνα, ελάχιστη την εξιχνίαση των καταγγελιών, ενώ μπαίνουν στο αρχείο οι καταγγελίες κατά αστυνομικών».